Hör backaborna tuta för slopad trängselskatt i SVT:s ovetenskapliga undersökning. Foto: SVT

Från och med idag slipper Backaborna trängselskatten

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit många turer kring trängselavgifterna i området kring Backa i Göteborg. Men från och med idag slipper backaborna trängselavgift när de rör sig i hemområdet.

Det så kallade backaundantaget har tagit lång tid. Undantaget skall gälla personer som kör bil förbi trängseltullarna, men inte vidare in till stan. Redan hösten 2016 sa regeringen ja till undantaget, med målet att förändringen skulle ske i årsskiftet 2017/18, men det blev försenat. Hösten 2016 var socialdemokraten Anna Johansson infrastrukturminister och hon stod idag på Bäckebol köpcentrum för att informera allmänheten om förändringarna.

– Det känns väldigt bra. Trängselskatten skulle ju inte drabba befolkningen i en specifik stadsdel, det var aldrig tanken, utan tanken var att man skulle få ett system som över hela Göteborgsregionen skulle ha en viss effekt. Nu tar vi bort den här orättvisan.

Trängselskatt Göteborg

Är det rättvist att övriga Göteborg får fortsätta betala trängselskatt då?

– I alla andra passager betalar alla på samma sätt. Och det är ju rättvist. Det som var orättvist var ju att backaborna behövde betala inom sin egen stadsdel, och de slipper de nu.

Tidigare infrastrukturminister Anna Johansson på plats vid Bäckebol Köpcentrum i Göteborg för att prata om den slopade trängselskatten inom stadsdelen Backa. Foto: SVT

Både ris och ros

Lillemor Johansson och Berit Backman, från Kärra, besökte båda köpcentrat under onsdagsförmidagen. De tyckte båda att är bra att förändringen och undantaget nu ägt rum, men att det tog alldeles för lång tid.

– Det är botten, tycker Lillemor Johansson.

– Det är för lång tid. Det hade kunnat gå fortare, fyller Berit Backman i.

Så fungerar undantaget

Den som kör förbi betalstationerna vid Södra Tagenevägen, Skälltorpsvägen, Backadalen, Tingstadsmotet avfart E6 och Tingstadsvägen från och med den 1 maj 2018 beskattas bara om bilen kör igenom BackaområdetBacka. Detta är möjligt genom att kontrollpunkter placeras väster om Backa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trängselskatt Göteborg

Mer i ämnet