Samtliga personer i penningtvättshärvan frias från misstankar penningtvättsbrott. 30-åringen döms för olaga tvång. Foto: Polisen / SVT

Frias för grovt penningtvättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

En ökänd gängkriminell från Biskopsgården som pekats ut som huvudman i den stora penningtvättshärvan frias från misstankarna om grovt penningtvättsbrott och grov utpressning. Han döms dock till fängelse i två månader för olaga tvång.

Mannen, som enligt åklagaren varit drivande i brottsligheten, är i 30-årsåldern och en ökänd gängkriminell ledargestalt från Biskopsgården.

LÄS MER: Känd gängkriminell i Biskopsgården inför rätta

Totalt har 15 personer åtalats i härvan. Samtliga tilltalade har förnekat gärningarna. Alla frias nu från penningtvättsbrott. Enligt tingsrätten går det inte att bevisa att pengarna har kommit från brottslig verksamhet. Enligt åtalet så ska pengarna ha kommit från utpressning och bedrägeri. Men tingsrätten bedömer att brotten inte går att bevisa.

– Vi blev förvånande, men får vi förhålla oss till tingsrättens beslut och överväga ifall vi ska överklaga eller inte, säger Jim Westerberg, åklagare.

Åtalad för att ha omsatt miljontals kronor

Enligt åtalet skulle de omsatt miljontals kronor i svarta pengar genom att flytta dem över bankkonton och som sedan har använts till resor och lyxkonsumtion. Åklagaren menade att en rad andra yngre män, flera minderåriga dragits in i härvan då de lånat ut sina bankkonton till huvudmannen och på sätt förstätt honom med kontanter.

LÄS MER: Kraftig ökning av penningtvättsbrott

Frikänns från utpressning

Den 30-åriga ledargestalten frikänns även från misstankarna om grov utpressning. Personen som ska ha blivit utsatt för utpressning ska i tingsrätten ha sagt att han inte blivit utpressad och att han istället förlorat sina pengar i en investering. Poliserna som höll förhöret med personen ska ha vittnat om att han var rädd för att vittna.

Trots att tingsrätten bedömde att mannen har blivit utsatt för påtryckningar ansåg rätten att det inte gick att bevisa att det var 30-åringen. Eftersom det inte går att bevisa att 30-åringen har gjort sig skyldig till utpressning, går det heller inte att bevisa att pengarna som förts över mellan olika konton kommer från brottslig verksamhet.

– Det insåg vi var den svagare delen i åtalet, men vi tyckte i vart fall att omständigheterna talade för utpressning, säger Jim Westerberg.

Döms för olaga tvång

30-åringen döms dock för olaga tvång. Det efter att han ska ha tvingat en butiksägare att ge ut sina kontouppgifter. 30-åringen använde senare kontouppgifterna för att föra över stora penningtransaktioner. Händelsen kan inte styrka penningtvättsbrott.

– Att huvudmannen har agerat genom andras konton tycker vi styrker åtalet, säger Jim Westerberg.

LÄS MER: Femton åtalas i penningbrottshärva

Faller på bedrägeri

För att någon ska kunna dömas för penningtvättsbrott så måste åklagaren kunna bevisa att penningtransaktionerna kommer från brottslig verksamhet. En del av det gällde bedrägeri. Ekobrottsmyndigheten utreder just nu en person med kopplingar till 30-åringen för bedrägeri. Men eftersom det ännu inte väckts något åtal i det fallet, så tycker inte tingsrätten att det är tillräckligt bevisat.

– Hela detta mål faller på det. Ifall vi överklagar kommer vi att begära att hovrätten väntar in bedrägeriutredningen, säger Jim Westerberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.