Under 2016 avlivades 44 fullt friska djur på Borås Djurpark. Foto: SVT

Friska djur avlivas rutinmässigt på djurparken

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av de djur som avlivats på Borås djurpark de senaste fyra åren har varit fullt friska visar SVT Nyheter Västs granskning av djurparken.

– Vi jobbar ur en moralisk aspekt helt rätt, säger vd:n Bo Kjellson.

Vad händer med djur på djurparker när de exempelvis blir för många och inte får plats? En del tror att de då placeras på andra djurparker. 

Men detta stämmer bara i vissa fall.

Avlivningar på Borås djurpark

Faktum är att Borås djurpark de senaste åren i allt mindre utsträckning kunnat donera sina djur till andra djurparker. Istället blir djuren benämnda ”överskottsdjur” och avlivas.

2015 kunde man donera 37 djur och fick avliva 38.

2016 avlivades 44 djur, medan endast 23 blev donerade till andra djurparker.

– Målsättningen är att de djur som föds här ska gå vidare till andra djurparker. Men ibland är vi tvungna att göra den bedömningen att det finns ingen annanstans att göra av de här djuren, då tar man beslutet att avliva, säger Bo Kjellson, vd på Borås djurpark.

LÄS MER: Därför avlivar vi friska djur

Mer än hälften friska djur

Vi har begärt ut dokumentation kring alla avlivningar i Borås djurpark de senaste fyra åren och siffrorna visar att av 286 avlivade djur var 163, det vill säga mer än hälften, friska djur.

Många av dessa har varit tamdjur som blivit till foder åt rovdjuren, men det handlar även om exempelvis lejon, gepard, björn, varg och lodjur. Av de 163 friska djuren, hann 128 inte bli ett år gamla.

– Vi får alltså djur som inte riktigt passar in i olika formationer här, det kan vara ett djur som är överrepresenterat i ett avelsprogram, det kan vara djur som ger risk för inavel, det kan vara djur som av utrymmeskäl inte får plats här, och det kan vara djur som i den sociala strukturen inte riktigt passar in. Detta är egentligen ett resultat av ett gott avelsarbete, säger Bo Kjellson.

Vill ha ansvarsfull avel

På Svenska veterinärförbundet vill man se en ansvarsfull avelspolicy hos djurparkerna och att parkerna inte avlar fram fler ungar än vad de antingen kan ta hand om själva, sälja, eller byta bort.  

– Ibland diskuteras det att man avlar fram ungar bara för att kunna visa upp dem på sommaren och så avlivas de på hösten. Den typen av avel tycker inte jag är ansvarsfull och det ska man inte driva, säger Johan Beck-Friis, informationsansvarig på Svenska veterinärförbundet.

Men att Borås djurpark skulle föda upp fler ungar än vad de har plats för, i syfte att locka besökare, stämmer inte enligt Bo Kjellson.

– Vi styr inte storleken på kullar och så vidare. Utan de arter vi har de vill vi ska reproducera sig, säger han.

Alternativa sätt

Men det finns alternativa sätt att arbeta på djurparkerna, något som Johan Beck-Friis på veterinärförbundet har märkt av att man har börjat göra på flera parker i Europa.

– Man kastrerar eller ger p-piller till djuren så att de inte får lika många ungar. Man separerar han- och hondjuren när det är den säsong då parningarna brukar ske. Och så har man en plan i förväg för hur man ska hantera de ungar som kommer och inte försöker lösa det efteråt, berättar han.

– Så visst finns det vägar att tänka nytt här och det tror jag att man måste göra även i den svenska djurparksbranschen, fortsätter han.

”Vi följer alla regelverk”

På Borås djurpark säger man att man använder preventivmedel och kastrerar vissa individer. Men att låta djuren reproducera sig i mindre utsträckning än de gör nu, för att minska antalet potentiella avlivningar, är ingenting man har planer på.

– Ett av de starkaste drifterna ett djur har är att reproducera sig och fostra avkomma. Och det låter vi våra djur göra för det är god djurvälfärd att göra så. Vi följer alla de regelverk som finns. Så jag tycker att vi jobbar ur en moralisk aspekt helt rätt, säger Bo Kjellson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avlivningar på Borås djurpark

Mer i ämnet