Cirka hälften av eleverna på Svartedalsskolan på Hisingen har varit borta skolan de senaste veckorna. Elever hålls hemma av föräldrar som är oroliga för att deras barn ska smittas av coronaviruset. Foto: SVT

Friska elever hålls hemma i coronakrisen – kan leda till orosanmälningar

Uppdaterad
Publicerad

Av rädsla för coronasmitta har nära hälften av eleverna på Svartedalsskolan hållits hemma – trots att de inte är sjuka. Nu sätter rektorn ner foten: Om eleverna inte skickas till skolan efter påskledigheten kan det sluta med en anmälan till socialtjänsten.

– Vi har skolplikt, säger Lena Naperotti, rektor för årskurserna 4-6.

I Göteborgs stad finns ingen samlad bild över antalet elever som hålls hemma från skolan för att inte smittas av coronaviruset. Det kan variera från skola till skola, enligt ansvariga på kommunen.

Men på Svartedalsskolans årskurs 4-6 på Hisingen har runt 50 procent av eleverna stannat hemma de senaste veckorna. Samma tid förra året var det, enligt skolan, endast 2-3 procent av eleverna som höll sig hemma på grund av sjukdom.

Coronaviruset i Västsverige

Oklart hur många sjuka

Exakt hur många av de som nu varit hemma och som verkligen varit är sjuka är svårt för skolledningen att veta. Ett fåtal familjer har dock varit öppna med att de hållit hemma sina friska barn – av oro för att de ska smittas av coronaviruset på skolan.

– Det är förfärligt, men det speglar oron och hur samhället ser ut just nu i coronakrisen, säger Lena Naperotti, rektor för årskurserna 4-6 på Svartedalsskolan.

Hembesök och utökad digital undervisning

Skolans reaktion har hittills varit att informera om skolplikten i Sverige. Dessutom har man haft hembesök där lärare har lämnat datorer och skolmaterial till eleverna så att de kan följa lektionerna och studierna på distans.

– Men jag måste meddela om att vi har skolplikt, och är man frisk så kommer man till skolan, konstaterar Lena Naperotti.

Lena Naperotti har varit rektor på skolan i åtta år nu. Det finns ett antal familjer som är trångbodda och där barnen därför behöver vara i skolan, anser rektorn.

– Det är jag mer orolig för, elever som kanske far illa av att inte få vara här, konstaterar Lena Naperotti.

Kan bli orosanmälningar efter påsklovet

Skolledningen anser att de nu måste agera och få föräldrar att förstå allvaret med att hålla barn hemma från den undervisning de har rätt till enligt lag. Efter påsklovet kommer rektorn att vidta åtgärder.

– Jag är satt att bevaka alla elevers skolplikt och att de har rätt till sin skola. Då får jag också tala om att vi kan göra en oronsanmälan till socialtjänsten, det måste man informera om och så får man se därifrån vad som händer, säger Lena Naperotti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet