De här lejonungarna fick bara leva i ett år. Foto: Borås Djurpark

Friska lejon avlivas på Borås djurpark

Uppdaterad
Publicerad

Flera lejonkullar har fötts på Borås djurpark de senaste åren. Ungar som har visats upp både för besökare och media. Men när de växer upp avlivas ungarna av parken, trots att de är fullt friska.

Få som besökt Borås djurpark har kunnat missa att lejonet är parkens profildjur. I souvenirbutiken hänger det både lejonmasker och lejongosedjur, lejon pryder parkens bilar och i en av de stora inhägnaderna vandrar en ståtlig lejonhane omkring omgiven av sina honor.

Sedan 2012 har det fötts tretton lejonungar på Borås djurpark. Ungarna har använts i djurparkens marknadsföring och visats upp för media och besökare.

Avlivningar på Borås djurpark

Men vad hände sedan?

Djur som inte passar in

De senaste sex åren har tre kullar, eller tretton lejon fötts på Borås djurpark. Av dessa lever endast två. Två har dött en naturlig död medan nio har blivit avlivade, trots att de varit fullt friska.

Dokument från djurparken visar att kullen på fyra lejonungar som föddes den 17:e mars 2012, och som fick namnet Simba, Nala, Sarabi och Rafiki, alla avlivades under hösten 2013. Som kommentar till avlivningarna står det ”Överskottsdjur. Kliniskt: utan anmärkning Obduktion: utan anmärkning”.

På vardagsspråk betyder detta att djuren varit fullt friska när de avlivats. Benämningen överskottsdjur är en vanlig term på djurparker för att beskriva djur som djurparken av olika orsaker inte kan ha kvar.

– Det går inte att säga generellt vad ett överskottsdjur är men det är ett djur som av en eller annan anledning inte passar in i vår kollektion. Detta är egentligen ett resultat av ett gott avelsarbete, säger Bo Kjellson som är VD på Borås djurpark.

Avlivningar av överskottsdjur är ingenting unikt för Borås djurpark. De flesta svenska djurparker arbetar på detta sätt enligt Svenska Djurparksföreningen.

Naturlig gång

Anledningar till att ett djur kan bli ett så kallat överskottsdjur är att djuret är överrepresenterat i avelsprogrammet, det kan vara djur som ger risk för inavel, ett djur det inte finns plats för och djur som inte passar in i de sociala strukturerna.

I mars 2014 föddes det återigen en kull lejonungar på Borås djurpark. Dessa fick namnen Kiara, Banzai och Kovu. Men även de fick benämningen överskottsdjur och avlivades på sommaren respektive hösten 2015.

Enligt Bo Kjellson har djurparken försökt placera lejonen på andra djurparker. Men då ingen kunde ta emot dem, och aggressionerna ökat i lejongruppen, såg de sig tvungna att avliva lejonen.

LÄS MER: Borås djurpark: Därför avlivar vi friska djur

Ingen hemlighet 

När lejonungarna föddes gick det ut pressmeddelanden och både media och besökare bjöds in att titta. Avlivningarna av lejonen har det däremot varit desto tystare kring.

– Vi har valt att inte gå ut med det, men det är ingen hemlighet, säger Bo Kjellson.

Men det finns kritik mot hur djurparken jobbar.

– Det är en ekonomisk verksamhet som djurparkerna bedriver. Jag tror att alla som jobbar i djurpark vet att det som drar folk är djurungarna som föds på våren. Och vad som sedan händer med djuren när de växer upp är en annan fråga. Jag tycker det är ganska cyniskt, säger Helena Pedersen, forskare i kritiska djurstudier. 

Att det skulle vara cyniskt att först använda lejonungarna i marknadsföringssyfte för att året efter avliva dem håller Bo Kjellson inte med om.

– Det hade varit konstigt om vi fått en kull lejonungar och sedan inte visat dem, säger han. 

Oklar framtid för senaste lejonkullen

Lejonet anses vara en sårbar djurart som är akut hotat på flera platser och att behålla en livskraftig stam av lejon är viktigt för att garantera artens fortlevnad.

2016 föddes det än en gång fyra lejonungar på Borås djurpark. Även den här gången bjöds allmänheten och media in för att titta på det senaste tillskottet.

Potter, Weasley, Granger och Dolores hette ungarna. På tisdagen avlivades två av dem medan två har blivit placerade på en djurpark i England.

– Vi hittade inga nya hem till hanarna, och aggressionerna i gruppen har blivit så stora att vi var tvungna att göra på det här sättet, säger Bo Kjellson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avlivningar på Borås djurpark

Mer i ämnet