Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet och hör ordförande Mats Grauers berätta varför beslutet var det svåraste som styrelsen har tagit. Foto: TT

Frölunda HC byter logga – skrotar indianen

Uppdaterad
Publicerad

Frölunda HC:s styrelse har beslutat att föreningen byter logotyp och skrotar därmed indianen, det meddelade klubben på torsdagsförmiddagen.

– Vi har haft mycket framgångar med indianen, men den går nu till historien och så går vi in i något nytt, säger Mats Grauers, Frölunda Indians ordförande.

Indianen har varit Frölundas logga sedan 1995, men nu meddelar alltså klubben att den kommer att bytas ut. ”Att byta logotyp blir ingen lätt process och inget föreningen heller tar lätt på”, skriver man i ett pressmeddelande på torsdagsförmiddagen.

2015 gjordes en anmälan till diskrimineringsombudsmannen (DO) i vilken symbolen ansågs kränkande. Nu har frågan väckts till liv igen bland annat på grund av Black lives matter-rörelsen.

Har tidigare försvarat loggan

– Jag tror inte att vi har en historia i Sverige som gör att den (loggan) upplevs som kränkande. Men det är ju onekligen så att debatten i Nordamerika är stark, inte minst nu, sade Mats Grauers, Frölunda Indians ordförande, i SVT:s Morgonstudion på onsdagen den 8 juli.

Frölunda HC har nu gjort en konsekvensanalys av klubbmärket, och kommit fram till att loggan ska bytas.

Hockeylaget kommer att spela vidare med logotypen denna säsong ”av praktiska och ekonomiska skäl”. Men till säsongen 2021/2022 ska en ny symbol vara på plats.

Senast i juli var diskussionen om indianen på tapeten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Adam Cwejman, politisk redaktör på Göteborgs-Posten, diskuterade frågan om Frölunda Indians logga tillsammans med kulturjournalisten Nathan Hamelberg i SVT:s Morgonstudion. Foto: SVT Nyheter / TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Frölundas logotyp

Mer i ämnet