Foto: SVT

Frölunda har startat hockeyskola för flickor

Publicerad

Frölunda vill inte satsa på ett eget damlag i dagsläget. Istället vill föreningen bygga flickhockeyn från grunden i regionen och få till seriespel med egna flicklag.

– Jag är övertygad om att vi kan få till ett seriespel för flickhockeyn inom ett par år, säger Mats Grauers, ordförande i Frölunda.

I Angered finns Göteborg HC som har flickverksamhet utöver det damlag som håller till i Sveriges högsta liga – SDHL. Under 2016 ville klubben starta ett samarbete med Frölunda som nobbade damsatsningen.

Som enda storklubb i regionen beslutade Frölunda under förra året att starta ett regionalt projekt för att utveckla flickhockeyn. Bland annat genom utbildning av ledare och sammanförande av klubbar hoppas man att det ska leda fram till ungdomsserier även för flickor.

– Vi anser att det är fel att börja med ett seniorlag och vi vill börja med att få till serier anpassade efter flickors förmåga och där ser jag en jättepotential, säger Mats Grauers, ordförande i Frölunda.

Startat hockeyskola

Under hösten har också Frölunda kommit igång med en hockeyskola för flickor.  

– Vi har bestämt oss för att satsa på flicklag och de ska ha samma förutsättningar som killarna. Under hösten har vi börjat med en hockeyskola och sedan kommer vi följa dem uppåt i åldersgrupperna, så det är inte otänkbart att vi kommer ha ett damlag i framtiden, säger Grauers.

Motståndet till att starta ett damlag inom Frölunda enligt Mats Grauers handlar om att det inte finns tillräckligt spelarunderlag.

– I SDHL saknas det spelare och man får ta in det utifrån. Vår åsikt är att vi måste få igång flickhockeyn över tid så att det finns ett bra underlag men samtidigt har vi respekt för dem som väljer andra vägar.

Serier om ett par år

När kan ni få till seriespel för flickor i området?

– Jag är övertygad om att vi kan ha ett seriespel för flickhockeyn inom ett par år. Det krävs matcher mot andra lag för att det ska bli roligt och det vill vi vara med att stödja, säger Mats Grauers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.