Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter tar tempen på vattnet i Frölundabadet, som är ett av badhusen i Göteborg där man nu sänker vattentemperaturen för att minska energianvändningen. Foto: SVT

Nu blir vattnet kallare i Göteborgs simhallar – SVT:s reporter tar temperaturen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det kallare i bassängerna på de kommunala badhusen runt om i Göteborg. Förra veckan beslutade kommunen att minska energianvändningen med fem procent, och därför sänks temperaturen i bassängerna på de kommunala badhusen.

Starta klippet för att se SVT:s reporter testa temperaturen i badhuset.

I elkrisens tider har flera kommuner valt att spara energi genom att dra ner på temperaturen i badhusen. Den 15 november sänkte Göteborgs stad temperaturen i sina badhus och halverade bastutiderna.

Göteborgs stad beräknar att man komma att spara 3 000 kilowattimmar per dag enbart på halverade bastutider.

– Varje sparad kilowattimme är en viktig kilowattimme, säger Linda Borg, enhetschef för Frölundabadet.

Inget alla badgäster märker

Men någon dramatisk sänkning blir det inte, och badgästerna behöver inte förvänta sig ett vinterbad när de besöker kommunens badhus. Temperaturen i den kallaste bassängen sänks nämligen bara med en grad. Något som inte alla badgäster märker av.

– Det är lika varmt och skönt som vanligt, säger Viktor Wallin, 9 år.

Men att bara sänka temperaturen med en grad förväntas spara hela 3 procent av energiförbrukningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.