Sebastian Jobe, 29, pekas ut som en ledargestalt inom det kriminella nätverket i Södra Biskopsgården. Han dömdes på torsdagen, tillsammans med tre andra personer, till livstids fängelse för medhjälp till mord och förberedelse till mord. Foto: Polisen/Birgitta Nilsson, Polisen/TT

Fyra livstidsdömda för gängmordet i Gamlestaden

Uppdaterad
Publicerad

En söndagskväll i maj förra året sköts en 33-årig man med nio skott på öppen gata i Gamlestaden i Göteborg. Nu har fyra män dömts till livstids fängelse för dådet. En av dem är 29-årige Sebastian Jobe, som i utredningen pekas ut som ledare för det kriminella nätverket i Biskopsgården.

En av Göteborgs största gängrelaterade brottsutredningar har avgjorts. Under torsdagen meddelade Göteborgs tingsrätt flera långa fängelsestraff för de 16 som stått åtalade.

Fyra döms till livstids fängelse. Männen döms för bland annat för medhjälp till mord och förberedelse till mord. Att ingen döms för mord beror på att åklagarna inte kunnat visa vilka två som avlossade skotten.

Gängmordet i Gamlestaden

En av de livstidsdömda är 29-årige Sebastian Jobe. I utredningen pekas han ut som ledare för ett av de kriminella nätverken i Biskopsgården.

Även poliskällor till SVT Nyheter bekräftar att Sebastian Jobe har haft en ledande roll.

Mångåriga konflikter och falangstrider

Enligt åklagaren har han i första hand planerat mordet tillsammans med en av de andra livstidsdömda männen. Tingsrätten skriver i domen att han ”genom sin ledande ställning” i nätverket och sitt agerande har varit pådrivande och främjat eller stärkt gärningsmännen i deras agerande.

Advokaten Thomas Olsson företräder Sebastian Jobe. Han kallar domen för ”överraskande” och säger till DN att livstidsdomen kommer att överklagas.

Nätverket, som flera av de dömda anses tillhöra, kallas av både media och polisen för A-falangen i Södra Biskopsgården. Den mördade 33-åringen tillhörde från början samma gäng. Men efter att slitningar uppstod splittrades gänget 2016 i två nya falanger: A- och B-falangen.

– När det stod klart vem mordoffret var riktade polisen misstankar mot det kriminella nätverket i Biskopsgården som sen flera år haft en konflikt med mordoffret och hans släktingar, sa kammaråklagare Helena Treiberg Claeson till SVT Nyheter inför rättegången.

Sebastian Jobe planerade flera allvarliga brott tillsammans med de tre andra dömda personerna. Foto: Polisen/SVT

Kände sig hotad

Enligt åklagaren och flera hörda poliser har gärningarna tydlig koppling till pågående konflikter mellan grupperingarna. Flera tidigare skjutningar, anlagda bränder och kastade granater kan enligt åklagaren kopplas till konflikten.

De dömda har förnekat alla påståenden om kopplingar till kriminella nätverk.

En annan av de nu livstidsdömda är krögare och har tidigare drivit en krog som utsatts för en uppmärksammad dödsskjutning. Han är enligt polisen inte i någon ledande position men har bett resterande om hjälp. Han har erkänt att personer från B-falangen skulle dödas då han kände sig hotad.

Enligt polisutredningen är han också högst inblandad i planeringen. Han har för rätten medgett väldigt mycket.

– Han påstår sig ha blivit hotad och misshandlad och ville freda sitt eget liv, säger rådman Ceclia Ahlström, en av domarna i målet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmordet i Gamlestaden

Mer i ämnet