Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla kommer få tillbaka sitt jobb”- Jihad Mohammad om framtiden för alla som tidigare varslades från Nevs. Foto: SVT/Moa Roos

Genombrott för elbilsföretaget Nevs i Trollhättan – får ny investerare i EV Electra

Uppdaterad
Publicerad

Hoppet om biltillverkning uppstår på nytt i Trollhättan. Det libanesiska företaget EV Electra går in som investerare i projekten med elbilen ”Emily GT” och det självkörande elfordonet ”Pons”.

– Vi har kämpat med allt vi har i nio månader och jag är stolt över att kunna berätta detta, säger Nina Selander, VD för Nevs.

Nu står det klart att Nevs får en ny investerare i form av företaget EV Electra, som är grundat i Libanon. Företaget siktar på bilproduktion i Trollhättan i framtiden.

– Vi investerar inte bara i Nevs utan i Trollhättan, säger Jihad Mohammad på EV Electra.

Enligt företaget kommer personal börja arbeta i början av nästa år och man siktar på att producera bilar samma år.

Fabriker på Stallbacka

Det har stormat kring elbilsföretaget Nevs. I början av året sparkades VD:n Stefan Tilks och nästan hela Nevs personalstyrka varslades. Från 340 personer till 23 personer.

I slutet av november blev Stenhaga invest huvudägare för gamla Saabfabriken där Nevs huserar, något som TTela skrivit om.

Ny elbilstillverkare

EV Electra är en ny spelare på elbilsmarknaden. 2021 lanserade de sin första bil, QUDS Rise, som helt och hållet skulle byggas av libanesiska komponenter, enligt tidningen ViBilägare.

Någon serieproduktion där har inte blivit aktuell än, men i det pressmeddelande som Nevs publicerade idag skriver man att företaget snart kommer börja montera sina första bilar vid sin anläggning i Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.