Foto: TT/Akrivbild

Got Event får straffavgift

Uppdaterad
Publicerad

Under ridsports-EM i i Göteborg somras köpte arrangören Got Event in sand till tävlingarna. Nu anser Konkurrensverket att det kommunala bolaget inte gjorde en korrekt upphandling och bör böta hundra tusentals kronor.

Det handlar om så kallad fibersand som hyrdes in och användes som tävlingsunderlag för hästarna under rid-EM i Göteborg. Enligt Konkurrensverket bröt Got Event mot Lagen om offentlig upphandling när sanden köptes in. Upphandlingen hade överklagats och det fanns inte tid att lösa den rättsliga processen innan tävlingarna utan att äventyra evenemanget.

– Vi hade inte tagit tillräckligt stor tidsmarginal då vi initialt tänkte köpa sanden men ändrade det till att hyra med hänsyn till budgetramarna, säger Got Events vd Lotta Nibell till SVT Nyheter Väst.

Myndigheten yrkar därför på att förvaltningsrätten ska besluta om en så kallad upphandlingsskadeavgift på 550.000 kronor.

– Det är en viktig lärdom för att vi inte ska hamna i en sådan situation igen och i framtiden ska vi lägga fokus på en tidig planering, säger Nibell.

Bötesbeloppet på drygt en halv miljon ska inte påverka minusresultatet på 55 miljoner.

– Vi var medvetna om att det var en otillåten upphandling och att det skulle medföra en konkurrensskadeavgift därför fanns det med i budget, säger Nibell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.