Elizabeth Laursen är skyddsombud på äldreboendet Åkershus och Christina Avelin är stadsdelsdirektör för Västra Göteborg, den stadsndelsnämn som boendet tillhör. Foto: SVT

Vite för bristande coronarutiner på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket hotar med vite om inte förbättringar görs i smittskyddsrutinerna på äldreboendet Åkershus i Göteborg.

I maj gjorde Elizabeth Laursen, skyddsombud på äldreboendet Åkershus i västra Göteborg, en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket eftersom skyddsombuden tyckte att personalen på boendet inte fick tillräckligt med skyddsutrustning i form av munskydd och visir.

Då hade också fem av sex avdelningar på Åkershus fått in coronaviruset. Två månader senare är läget på boendet bättre, berättar Elizabeth Laursen.

Coronaviruset i Västsverige

– Det har lugnat ner sig en hel del och vi har fått ändrade rutiner. Men vi tycker att säkerhetsnivån sattes för lågt från början, säger hon.

125 000 kronor i vite

Arbetsmiljöverket har nu beslutat att Göteborgs stad behöver betala ett vite på 125 000 kronor om de inte säkerställer att alla anställda känner till och praktiserar rutiner för att förhindra smittspridningen på Åkershus före den 30 augusti. Dessutom förbjuder Arbetsmiljöverket patientnära arbete, som dusch och tandborstning, utan godkända visir och munskydd när vårdtagaren har eller misstänks ha covid-19. Förbudet gäller från 10 juli och bryts det blir det vite med 100 000 kronor per gång.

– Jag är jätteglad att Arbetsmiljöverket gav mig rätt, säger Elizabeth Laursen.

”Följt alla riktlinjer”

Enligt Annelie Fnis, sektorchef för äldreomsorgen i Västra Göteborg, lever stadsdelsnämnden redan nu upp till kraven. Anneli Fnis och stadsdelsdirektören Christina Avelin påpekar båda att Arbetsmiljöverket verkar ha gjort sin bedömning utefter de riktlinjer som finns nu, inte de som gällde när anmälan gjordes i maj.

– Vi har följt alla riktlinjer som finns från Vårdhygien och Folkhälsomyndigheten. Vi vill att våra medarbetare ska ha en säker arbetsmiljö, säger Christina Avelin.

Kunde ni inte gjort extra smittskyddsåtgärder då, gå längre än rekommendationerna?

– Det kan man ju tycka. Men jag tänker att vi inte kan gör andra bedömningar än våra experter, det är ingen hållbar väg att gå, säger Annelie Fnis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet