Statsminister Stefan Löfven (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S). Foto: TT

Göteborgare tar plats i regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Som ny infrastrukturminister öppnar Anna Johansson för ett förstatligat underhåll av järnvägen, en fråga som (S) drivit under lång tid.

– Jag tror de flesta som åkt tåg någon gång har funderat på varför ansvaret har splittrats på så många olika aktörer, säger hon till SVT utanför Rosenbad, strax efter att hon presenterats som ny minister.

Förvånad och hedrad

Enligt Anna Johansson var det oväntat att hon fick frågan om att bli minister, men hon har aldrig tvekat.

Västnytts årskrönika 2014

– Det finns vissa frågor som bara har ett svar, det var självklart för mig att säga ja, säger hon.

Fram till valet har Anna Johansson (S), 43, varit kommunalråd med ansvar för skolfrågorna och ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg. Hon är bosatt i  Göteborgsförorten Bergsjön och sitter i styrelsen för flera kommunala bolag. Hon är dotter till Göteborgs tidigare starke man, Göran Johansson och är gift och har fyra barn.

Ytterligare en göteborgare tar plats i regeringen, det är Annika Strandhäll (S), 39, som är född i Göteborg men nu bor i Stockholm. Hon är ordförande i fackförbundet Vision sedan 2011. Frågan om hon ville bli minister kom i söndags, och efter ett dygn bestämde hon sig.

– Jag vill se över tak, tidsgränserna och den bortre parentesen i sjukförsäkringen. Men jag måste analysera läget kommer in från sidan i det här, och var kanske inte mest det väntade namnet, säger hon till SVT.

Strandhäll har arbetat fackligt sedan 1999 och suttit i Visions förbundsstyrelse sedan 2008. Hon är tidigare projektledare i Göteborgs stad och har sagt sig vara mycket engagerad i frågor som rör jämställdhet och strukturella löneskillnader.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västnytts årskrönika 2014

Mer i ämnet