Tord Karlsson, (S). Foto: SVT

Två kommunalråd i Göteborg avgår

Uppdaterad
Publicerad

Det biträdande kommunalrådet Tord Karlsson, (S), avgår. Det meddelar kommunledningen på en presskonferens. Orsaken är skandalerna inom Göteborgs Intraservice. På samma presskonferens meddelas att även kommunalrådet Johan Nyhus, (S), avgår.

Det var under hösten som skandalen kring Intraservice i Göteborg briserade. Redan under förra sommaren rapporterade SVT om hur skattebetalarna fick betala över 120.000 kronor när politiker och chefer från Intraservice åkte till Seattle för ett besök på Microsoft. Det officiella besöket varade bara tre dagar men själva resan varade i nio dagar.

I oktober berättade SVT att Intraservice gång på gång skickat chefer, politiker och tjänstemän på konferenser utomlands, bland annat till Las Vegas och San Francisco. När stadsrevisionen granskade 20 resor framkom det att samtliga resorna bröt mot regelverken på olika vis.

Chefen för Intraservice fick sparken i början av januari men det har länge hörts avgångskrav även mot den politiskt högste ansvarige, Tord Karlsson.

Ohållbar situation

Nu går han alltså. Dessutom avgår kommunalrådet Johan Nyhus, (S).

Vad gäller Tord Karlsson säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson så här:

– Tyvärr har vi hamnat i en situation där det är omöjligt att driva den offensiva reformagendan vi vill driva. Under julhelgerna har jag också insett att Tord är så hårt ansatt personligen att jag inte ser någon annan väg, säger hon.

Att även Johan Nyhus avgår sägs vara planerat sedan en längre tid.

– Han har själv valt att avgå, han vill gå vidare, säger Ann-Sofie Hermansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Intraservice

Mer i ämnet