Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Benjamin Ladraa och Sanna Ghotbi med sina cyklar. Båda är dekorerade med Västsaharas flagga, som många blandar ihop med Palestinas. Det som skiljer dem åt är halvmånen och stjärnan i det vita fältet. Foto: Basma Alab

Göteborgspar cyklar för att uppmärksamma konflikten i Västsahara

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgarna och människorättsaktivisterna Sanna Ghotbi och Benjamin Ladraa har cyklat genom nitton länder i Europa och Asien under de senaste två åren. De har bara ett mål; att uppmärksamma så många som möjligt om Västsahara, som till stor del varit ockuperat av Marocko i snart 50 års tid.

– Trots att det är Afrikas sista kvarvarande koloni känner få till de fruktansvärda orättvisor och människorättskränkningar som begås mot de som kämpar för sin självständighet. Det är skälet till att vi gör den här kampanjen, säger Sanna Ghotbi.

Sade upp sig från jobbet

Både hon och Benjamin har läst globala studier på universitetet och träffades för tre år sedan i samband med en demonstration i Göteborg. Båda drömde om att kämpa för mänskliga rättigheter kombinerat med ett större äventyr. Lotten föll på att cykla runt i världen med ambition att rikta strålkastarljuset mot Västsahara-frågan.

De sade upp sig från sina jobb, köpte cyklar, tält och kamerautrustning och började planera. I maj 2022 trampade de iväg.

– Vi har hunnit med nitton länder, exempelvis Tyskland, Turkiet och Japan. I Indonesien avbröts vår kampanj. Vi vet inte varför men vi misstänker att det var på grund av påtryckningar från Marocko, säger Benjamin Ladraa.

Trafiken största faran

Under den långa cykelfärden har de stannat till på mängder av platser för att föreläsa för politiker, studenter och lokala civilsamhällsforum. Finansiering får de via stipendier, crowdfunding, uthyrning av sin bostad hemma i Sverige samt att leva billigt, exempelvis genom att tälta eller övernatta hos lokalbor.

– De största riskerna har varit trafiken, vilda djur när vi har tältat samt en och annan aggressiv person som varit emot vår kampanj. Men vi känner att vi kämpar för en god sak. Då får man ta riskerna som kommer på köpet, säger Sanna Ghotbi.

Paret har varit hemma i Sverige en tid och förbereder sig nu för den sista delsträckan. I klippet får du veta vilken.

SVT har varit i kontakt med Marockos ambassad, som säger att Benjamins och Sannas påståenden är falska.

Uttdrag ur UD-RAPPORT

”Inskränkningar av de mänskliga rättigheterna är särskilt påtagliga för personer och enskilda organisationer som verkar för det västsahariska folkets självbestämmande. Enligt marockanskt synsätt omfattas Västsahara i det marockanska territoriet. Marockansk lagstiftning förbjuder ifrågasättande av landets territoriella integritet, och ligger till grund för rådande begränsningar i förhållande till yttrande-, förenings och församlingsfrihet”.

”Flera journalister har de senaste åren åtalats och dömts till fängelse, till exempel i samband med att de bevakat demonstrationer”.

Källa: Utrikesdepartementets rapport ”Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Västsahara” från sommaren 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.