Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Steven Zunes har besökt den Marocko-ockuperade delen av Västsahara vid två tillfällen och flyktinglägren i Algeriet tre gånger. Hör honom berätta i klippet ovan. Foto: Simon Stanford/SVT

Professorn om ockuperade Västsahara: ”Den värsta polisstat jag sett”

Uppdaterad
Publicerad

Västsaharier som kämpar för sin frihet i den del av Västsahara som ockuperas av Marocko utsätts för människorättskränkningar. Det menar Steven Zunes, professor i politik vid universitetet i San Fransisco, som just nu gästföreläser i Göteborg. Han är specialist på internationella relationer i Mellanöstern och Nordafrika.

Jag har varit i många länder, men aldrig sett en värre polisstat än Marocko-ockuperade Västsahara, säger han.

Delar av det som Steven Zunes säger i klippet bekräftas av den internationella människorättsorganisationen Human Rights Watch. Ahmed Benchemsi är organisationens talesperson för Nordafrika och Mellanöstern.

– Marockanska myndigheter trakasserar i allmänhet aktivister som stödjer Västsaharas självständighet, bland annat genom att hindra dem från att samlas offentligt, hindra lokala människorättsgruppers arbete och ibland genomföra polisrazzior i deras hem. Vi har dokumenterat tidigare fall av misshandel av aktivister av marockansk polis, på gatan eller i häkte, och även rättegångar mot aktivister som var fulla med rättegångsöverträdelser och som slutade i fängelsestraff, skriver han till SVT.

”Öken för journalister”

När det gäller inträde för journalister i regionen så är organisationen Reportrar utan gränser av en liknande åsikt. Ordförande Erik Larsson förklarar att läget för medier är ”mycket dåligt”.

– Oberoende journalister utsätts ständigt för trakasserier. I teorin så ska konstitutionen i Marocko garantera yttrandefrihet. Praktiken är en annan. Västsahara har kallats för en öken för journalister och det stämmer alltså att det är svårt att få tillträde till stora områden, skriver han i ett mail.

Erkänt av flera länder

Bland världens länder råder det delade meningar gällande det omstridda territoriet. Vissa länder har erkänt Västsahara som stat, men det här har varierat över tid. Sverige är inte ett av dem.

Donald Trump uttalade strax innan han avgick som USA:s president 2020 att han erkände Marockos suveränitet i Västsahara.

I klippet redogör Steven Zunes för hur situationen ser ut för västsaharier som kämpar för självständighet i det ockuperade området.

SVT har varit i kontakt med Marockos ambassad, som säger att det han påstår är falskt.

VästsaharaS STATUS ENLIGT FREEDOM HOUSE

Den oberoende organisationen Freedom House (FH) verkar för och kartlägger demokrati, politisk frihet och mänskliga rättigheter i världens länder.

Organisationens årliga rapporter bedömer nivån på politiska rättigheter och medborgerliga friheter i ett givet geografiskt område, oavsett om de påverkas av staten, icke-statliga aktörer eller främmande makter.

Enligt deras mätningar får Västsahara betyg 4 av 100 på skalan för global frihet. Marocko får 37 av 100.

Nedan följer ett utdrag från 2023 års rapport om området.

”De medborgerliga friheterna är starkt begränsade i det marockanskkontrollerade territoriet, särskilt när det gäller självständighetsaktivism. De medborgerliga fri- och rättigheterna inskränks på liknande sätt i Polisario-kontrollerat territorium”.

Källa: freedomhouse.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.