Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När kvinnorna viftar med västsahariska flaggor och slänger ut pappersbilder på den västsahariska flaggan rusar marockansk polis omedelbart fram. Klippet sägs vara filmat på 50-årsdagen av den väpnade kampen för västsaharisk självständighet. Foto: Equipe Media

Här bryts västsaharisk demonstration för självständighet upp av polis

Uppdaterad
Publicerad

Att kämpa för Västsaharas självständighet är riskfyllt. Det menar en grupp medieaktivister som SVT har varit i kontakt med. De ägnar sin tid åt att filma och dokumentera fall där marockanska myndigheter försöker motverka självständighetsdemonstrationer i det ockuperade området.

– Förtrycket och kränkningarna av de mänskliga rättigheterna mot saharawier* kvarstår som verktyg för att tvinga dem att lämna sitt hemland. Det systematiska förtrycket används för att undergräva saharawiernas motståndskraft och deras strävanden efter självbestämmande, skriver Mohamed Mayara, journalist och koordinator på Equipe Media, i ett mail till SVT.

Minskad omfattning

Han tillägger att demonstrationerna har minskat sedan 2015, på grund av att Marocko förstärkt sin repressiva politik och skrämseltaktik mot aktivister. Vidare menar han att journalister som försökt ta sig in i regionen för att dokumentera demonstrationerna förbjudits eller deporterats.

– Som ett resultat har det skett en märkbar minskning av frekvensen och omfattningen av protester, skriver Mohamed Mayara.

*Saharawier är benämningen på västsaharier.

SVT:s verifieringsdesk har analyserat bilderna i klippet här ovan och kan slå fast att de utspelar sig i Laayoune (eller El-Aaiún som staden också heter) någonstans mellan 2022 och 2023.

I klippet ser du bilder från en demonstration som medieaktivisterna har filmat.

Västsaharas status enligt FREEDOM HOUSE

Den oberoende organisationen Freedom House (FH) verkar för och kartlägger demokrati, politisk frihet och mänskliga rättigheter i världens länder.

Organisationens årliga rapporter bedömer nivån på politiska rättigheter och medborgerliga friheter i ett givet geografiskt område, oavsett om de påverkas av staten, icke-statliga aktörer eller främmande makter.

Enligt deras mätningar får Västsahara betyg 4 av 100 på skalan för global frihet. Marocko får 37 av 100.

Nedan följer ett utdrag från 2023 års rapport om området.

”De medborgerliga friheterna är starkt begränsade i det marockanskkontrollerade territoriet, särskilt när det gäller självständighetsaktivism. De medborgerliga fri- och rättigheterna inskränks på liknande sätt i Polisario-kontrollerat territorium”.

Källa: freedomhouse.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.