Tre tjejer omringades och antastades i folkhavet efter Gothia Cup-invigningen på Ullevi i Göteborg. Foto: TT

Gothia Cup skickar hem lag efter misstänkt sexuellt ofredande

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Gothia Cup har fått ytterligare information från polisen om det misstänkta sexuella ofredandet på måndagskvällen väljer nu turneringen att låta laget lämna Sverige.

– Vi är inte bundna till rättsbalken utan kan ta egna beslut, säger Gothia Cups presstalesman Tore Lund angående att ingen av killarna i laget anhållits för något brott.

Det var på måndagskvällen som tre tjejer, på besök i Göteborg,  ska ha blivit omringade av 30-40 killar utanför fotbollsturneringens invigning på Ullevi. En ledare i 35-årsåldern och ett flertal killar ska sedan ha pussat tjejerna och tagit på deras kön.

Ledare anhållen

Tjejerna kunde peka ut ledaren på plats efter att de fått kontakt med en polis på platsen. Ledaren greps direkt och anhölls senare. Trots att ingen i laget gripits väljer nu ledningen att låta laget lämna Sverige.

– Ja, vi har gjort det. Det finns en juridisk del i det här men sen finns det också en sportslig Gothia Cup-del. Och det är den vi går efter här, säger grundaren och generalsekreteraren för Gothia Cup Dennis Andersson.

Träffade tränarna

Efter ett möte i morse blev företrädare för turneringen varse om vem den anhålllne ledaren är och vilket utländskt lag han tillhör. Dennis Andersson träffade därefter tränarna för laget.

– De är väldigt ångerfulla, de vet att det inte är så här det ska gå till, säger Dennis Andersson.

Det betyder att de erkänner att de var med?

– Laget har funnits på plats sen är det omöjligt att säga vem som har gjort vad här.

Enligt Dennis Andersson tog killarna i laget med förståelse att de blev hemskickade från turneringen.

Gothia Cup ska gå i bräschen

Enligt Gothia Cup har det aldrig tidigare hänt att Gothia Cup fått skicka hem ett lag under pågående turnering.

– Jag har redan börjat tänka på framtiden. Gothia Cup ska gå i bräschen för den här typen av frågor. Någon gång får det vara stopp på sånt här. Nästa år ska vi göra något stort, något som syns och hörs, säger Dennis Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ofredande på Gothia

Mer i ämnet