Den 36-årige mannen tillsammans med sin advokat i Göteborgs tingsrätt. Foto: SVT

Gothia-cupledaren släpps på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Den lagledare som för en knapp vecka sedan dömdes av tingsrätten till två månders fängelse för tre fall av sexuellt ofredande släpps nu på fri fot.

Hovrätten släpper honom på fri fot utan utreserestriktioner i väntan på förhandling, skriver GT.

– Han har hela tiden hävdat att han är oskyldig, säger mannens advokat Fredrik Engström. Därför valde vi att överklaga till hovrätten. Det finns inte heller några utförliga bevis till varför han ska dömas till det här straffet, och även om han skulle dömas, så är straffvärdet betydligt lägre.

Tingsrättens dom gäller fram till dess att hovrättsförhandlingarna sätter i gång. Det innebär att mannen fortfarande är dömd för tre fall av sexuellt ofredande, och är skadeståndsskyldig på 11.200 kronor var till de tre flickorna som ska ha utsatts för övergreppet.

Inget reseförbud

Mannen har inte något reseförbud så som han hade i väntan på sin dom från tingsrätten. Mannens advokat Fredrik Engström vet inte om mannen har fått tillbaka sitt pass som tagits beslag av polisen.

– Tingsrätten har beslutat att han ska få tillbaka sitt pass, om det har skett ännu, vet jag inte.

Men trots att mannen inte har något reseförbud, så tror inte Fredrik Engström att han kommer att lämna landet.

– Min bild är han vill bli frikänd så han planerar att inställa sig i hovrätten för att kunna bli det. 

Hur mottogs beskedet?

– Han blev naturligtvis oerhört lättad, det är väldigt påfrestande för honom att sitta häktad.

Dömdes till två månaders fängelse

I förhör har tjejerna, som är i 16-årsåldern, berättat vad som hände utanför Ullevi efter invigningen 18 juli i år. Vid tillfället ska de tre tjejerna ha blivit omringade av 30-40 ungdomar från olika lag. Mannen, som är ledare för ett fotbollslag, ska enligt uppgifter från förhören bland annat ha stoppat in sin tunga i en av flickornas mun, tagit två av dem på brösten och en på rumpan.

Den 36-årige dömdes därför till fängelse i två månader. Han dömdes även till att betala skadestånd till de tre tjejerna på 11.200 kronor vardera.

Mannen har överklagat tingsrättsdomen och hoppas på en friande dom i hovrätten. När hovrättsförhandlingarna blir av, är ännu inte bestämt, men troligtvis kommer det att äga rum i början av september.

SVT Nyheter Väst har försökt på åklagaren Stefan Lind som är på semester, men när tingsrättens fällande dom kom i förra veckan, sa han så här:

– Jag tycker att det är bra att man kan utreda ett sådant ärende och att det leder till en fällande dom. Jag gissar att det är väldigt skönt för tjejerna också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredande på Gothia

Mer i ämnet