Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elena Shkumat, Svetlana Kozachyshcheva och Natalie Kralevich är tre av Grästorps nya, tillfälliga invånare. Se dem berätta om livet i Grästorp i klippet ovan. Foto: SVT

Grästorp hämtade 70 ukrainare – detta gör flyktingarna nu

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

Grästorps kommun fick över 70 nya invånare över en natt när kommunen hämtade ukrainska flyktingar i Polen i mars. Två månader senare åker SVT Väst tillbaka till kommunen för att se hur det har gått för de flyktingar som är kvar i Grästorp.

I mitten av mars tog den lilla kommunen Grästorp i Västra Götaland ett snabbt beslut om att hämta ukrainska flyktingar vid den polska gränsen mot Ukraina.

Två bussar skickades och återvände med 72 ukrainare, främst kvinnor och barn. En av de som kom då var Svetlana Kozachycheva.

– Vi satte oss på bussarna och hade ingen aning om vart vi skulle. Men nu är vi jätteglada att vi är här, säger hon.

Träffas varje torsdag

SVT träffar de ukrainska flyktingarna i Kyrkans Hus i centrala Grästorp. Här träffas de varje torsdag för att laga mat och träffa Grästorps invånare.

– Alla är väldigt snälla här, de anstränger sig verkligen för att vi inte ska ha tråkigt, säger Ekaterina Bondar och skrattar.

I köket står Natalie Kralevich och skriver en lista med ingredienser. Nästa vecka ska det serveras borsjtj, en traditionell soppa. Diakon Eva Lundell är ansvarig för inköp av ingredienserna.

– Det är inga problem att kommunicera. Vi pratar via mobilappar och gester, berättar Natalie Kralevich.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet