Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lämnade sina hem i krigshärjade Ukraina, nu på promenad i Grästorp – starta klippet för att möta de nyanlända flyktingarna. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Ukrainaflyktingarnas förväntningar efter resan till Sverige: ”Säkerhet för barnen”

Publicerad

Här är några av de miljontals människor från Ukraina, som på kort tid fått sina liv totalt förändrade och tvingats fly kriget. Nyligen kom ett sjuttiotal flyktingar med buss till Grästorp – och nu har de fått plats hos privatpersoner i kommunen. Två av dessa är Halina och Svetlana som kommit hit med sina barn.

Grästorps kommun skickade nyligen två bussar till Polen för att hjälpa människor på flykt att få tak över huvudet. Med på resan till Västergötland fanns Halina, som lämnat hemstaden Sumy i Ukraina tillsammans med sina två barn.

Hon står vid ån i Grästorp med sin son och dotter. Kvar i hemstaden, drygt 250 mil bort, är många hon känner – som föräldrar och vänner.

– Jag försöker prata med dem så mycket jag kan.

”Vill ge barnen utbildning”

Svetlana har tagit sig till Sverige och lilla Grästorp tillsammans med sin tioåriga dotter. De har tvingats lämna livet i Kiev.

Hon berättar, med översättningshjälp från Halina, om skjutningar och bomber som faller i huvudstaden. Varje dag sitter familjer i källare. Trasiga byggnader och människor som dör.

– De skjuter vanliga stadsbor, berättar Svetlana.

Vad har ni för förväntningar på Sverige?

– Vi förväntar oss säkerhet och utbildning för barnen. Barnen har inte startat kriget, så vi vill att de ska få bra utbildning, säger Halina.

Vad hoppas du på framåt?

– Vi vill åka hem. Det är komplicerat, men det är vårt hem och vårt land är ungt, säger Halina.

– Önskar att jag vaknade upp en morgon och allt var en mardröm, säger Svetlana.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet