Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varje vecka kommer fler och fler barn för att träna gymnastik gratis i Bergsjön – se några av dem i klippet ovan. Foto: SVT/Moa Roos

Gratis gymnastik lockar barn i Bergsjön

Publicerad

Med hjälp av olika bidrag kan barn sedan förra hösten träna gymnastik gratis på Bergsjöskolan. Det är föreningen Göteborgsgymnasterna som som anordnar träningarna, och de märker att intresset är stort. Varje vecka kommer fler och fler barn på träningarna.

På måndagskvällarna fylls idrottshallen på Bergsjöskolan med barn som är där för att träna gymnastik. Nioåriga Linn Karaki har tränat gymnastik i ett år.

– Jag har lärt mig att göra lite bättre ljushopp, säger hon.

Ojämlik ungdomsidrott

Linn är inte ensam om att träna gymnastik. Varje vecka tränar omkring 75 barn i olika åldrar och olika grupper gymnastik på Bergsjöskolan.

Bidrag från Göteborg stad

En anledning till att så många vill och kan träna gymnastik i Bergsjön är att det är gratis. Med hjälp av bidrag från socialnämnden, samt pengar från satsningen ”idrottsklivet” finansieras träningarna. Idrottsklivet är en satsning där regeringen avsatt pengar för att stärka idrotten i utsatta områden.

Tränarna Nora Gustafsson och Aysha Saleem märker att gratisträningarna får fler barn att dyka upp.

– I början var det inte så många, men nu kommer det folk till varje träning och frågar ”Kan vi anmäla vårt barn?”, säger Aysha Saleem.

Det är bara barn som bor i Bergsjön som kan anmälas till träningarna.

Viktigt med gratis gymnastik i Bergsjön

Staffan Lindström (S) är ledamot och förste vice ordförande i idrotts- och fritidsnämnden i Göteborg och han menar att gratis träning är viktigt.

– Det är viktigt för att fler ska ha möjlighet att delta i föreningsliv, säger Staffan Lindström.

Han tycker inte att det är orättvist att det bara är gratis för barn som bor i Bergsjön.

– Det kan låta orättvist, men samtidigt ser vi att barn med sämre socioekonomiska förutsättningar i lägre grad idrottar, och det är också orättvist, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ojämlik ungdomsidrott

Mer i ämnet