Foto: SVT

Grönt ljus för omdebatterad muslimsk friskola i Borås

Publicerad

Föreningen islamiska skolan har nu möjlighet att öppna en skola i Borås. Kommunen har överklagat till flera instanser men under måndagen meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att man inte kommer att ge prövningstillstånd.

Det har varit en utdragen process i flera rättsliga instanser. Föreningen islamiska skolan, som idag driver den muslimska friskolan Römosseskolan i Angered i Göteborg, vill öppna en muslimsk F-6 skola i Borås.

Skolinspektionen beslutade i oktober 2016 att ge skolan grönt ljus men beslutet överklagades av Borås stad med motiveringen att etableringen riskerar att öka segregationen i staden.

Ärendet överklagades hela vägen till Högsta förvaltningsdomstolen som under måndagen beslutade inte ge prövningstillstånd. Därmed ligger kammarrättens beslut fast och skolan får rätt att öppna.

Malin Carlsson (S): ”besviken”

Malin Carlsson som är socialdemokratiskt kommunalråd i Borås är besviken över beslutet.

– Vi hade ju velat få till en prövning och det har vi inte fått. Juridiskt kan vi inte göra så mycket mer i det här fallet. Vad gäller religiösa friskolor på det stora hela, kommer vi att fortsätta driva frågan i partiet för vi vill ju se en förändring, säger hon.

SVT söker representanter för Föreningen islamiska skolan för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.