Elever på Schillerska gymnasiet i Göteborg går ut i strejk 12 december. Foto: SVT/Privat

Gymnasieelever strejkade för ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen gick gymnasieelever ut i strejk runt om i landet för att visa stöd för de ensamkommande ungdomar som riskerar utvisas till Afghanistan. I Göteborg höll elever på bland annat Schillerska gymnasiet en manifestation och i Borås elever på Bäckängsgymnasiet.

Den nationella strejken organiserades av Ung i Sverige, för att få till ett stopp på utvisningarna till Afghanistan.

På Schillerska gymnasiet i Göteborg väntades det bli drygt 80 deltagare. Över 200 hade visat intresse i elevernas facebookgrupp.

– Vi vill dels vända oss till politiker med budskapet om att vi måste ha en amnesti för ungdomar från Afghanistan. Vi vill dels visa ungdomar som är i den här situationen att vi står bakom dem, sa Simon Boerenbeker, elev och initiativtagare till strejken på Schillerska gymnasiet, inför tisdagens manifestation.

Stort engagemang i landet

Det ett 40-tal elevgrupper på olika skolor runt om i landet som engagerat sig i frågan och som väntades demonstrera under tisdagen. Bland annat elever på skolor i Luleå, Stockholm och Borås.

– Jag gör det här för att det är viktigt att agera, för många människor dör. Det är många på flykt som man måste ta ansvar för, och någon måste göra något, säger Ylva Andersson, elev på Bäckängsgymnasiet i Borås till SVT under pågående manifestation.

Är det rätt att strejka för att göra detta då?

– Ja, det här är att stå upp för det som är rätt och för andra människor som inte kan stå upp för sig själva. Det är viktigt i dagens samhälle, säger Ylva Andersson.

Skolledningen ställer sig inte bakom

Tidigare under veckan har elever haft ett möte med skolledningen om den planerade strejken.

– Vi som skolledning är stolta över att ha en skola där elever engagerar sig och vill påverka sin omvärld. Men sedan måste vi se det uppdrag vi har inom skolan och det är att vi är en utbildning. Vi som tjänstemän kan heller inte ta ställning i enskilda sakfrågor. Vi kan aldrig ställa oss bakom en strejk, sa Kristina Bergman Alme, rektor på estetiska programmet på Schillerska, i förra veckan.

Vad blir konsekvenserna?

De elever som väljer att strejka fattar sina personliga beslut och får frånvaro. Det är också ett nationellt prov den dagen, så det påverkar också, sa Kristina Bergman Alme.

Strejken pågick från lunch och under resten av tisdagen. Undervisningen återupptas på onsdag.

Kraven på politikerna

1. Stoppa utvisningarna till krig och förtryck, däribland alla utvisningar till Afghanistan.

2. Ersätt de tillfälliga uppehållstillstånden med permanenta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.