Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se scenen som skådespelaren Martin Nick Alexandersson tycker var ”en av de svåraste att filma” i rollen som Tony Olsson i SVT:s Smärtpunkten. Foto: SVT

Han spelar Tony Olsson i SVT:s nya serie Smärtpunkten

Uppdaterad
Publicerad

Tv-serien Smärtpunkten som skildrar Lars Noréns föreställning 7:3 och morden i Malexander har precis släppts på SVT Play. Martin Nick Alexandersson spelar rollen som en av de dömda polismördarna – Tony Olsson.

– Fråga vilken skådis som helst, de onda karaktärerna är de roligaste att spela, säger skådespelaren.

Det var ett omdebatterat försök för 25 år sedan där tre grovt kriminella från Tidaholmsanstalten fick spela teater.

Nu har arbetet med föreställningen 7:3 efter polismorden i Malexander blivit tv-serie på SVT Play i tre delar.

Polismorden i Malexander

Sökte aldrig rollen som Tony Olsson

Martin Nick Alexandersson, 35 år från Stenungsund, har mer eller mindre gått direkt från scenskolan till rollen som Tony Olsson i Smärtpunkten.

– Jag sökte aldrig rollen först, men jag blev tillfrågad och efter många castingar fick jag rollen, säger skådespelaren.

Med skägg och glasögon har Martin Nick Alexandersson blivit väldigt lik Tony Olsson. Och det är en mångfacetterad roll där han i början presenteras som ”bagare” på Tidaholm, för att i slutet vara en del i den brutala avrättningen av två polismän i Malexander.

25 år efter polismorden i Malexander

Att genomföra ett teaterprojekt med grovt kriminella, likt man gjorde med föreställningen 7:3 för 25 år sedan, skulle vara svårare i dag tror Martin Nick Alexandersson.

– Men jag tror grundidén är god. Den kommer från ett gott ställe och jag hoppas också att kritiken som konsten fick möta efteråt, att konsten är stark nog att kunna ta det.

Drygt ett år efter polismorden i Malexander 1999 dömdes Andreas Axelsson, Jackie Arklöv och Tony Olsson (numera Tony Byström) till livstids fängelse, men fick sedan sina straff tidsbestämda.

Hösten 2023 släpptes Tony Byström, villkorligt frigiven.

DRAMASERIEN ”SMÄRTPUNKTEN”

Manus: Pelle Rådström

Regi: Sanna Lenken

Skådespelare: David Dencik. Maria Sid, Einar-Hugo Strömberg, Martin Nick Alexandersson och Linus Gustafsson m.fl.

Premiär: Avsnitt 1 i SVT Play fredag 19 april. Den sänds i SVT1 söndag 21 april kl 21.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polismorden i Malexander

Mer i ämnet