Ingrid Andreae (S), till vänster, tar över efter Tord Karlsson som ordförande för utbildningsnämnden. Shahbaz Khan (S), till höger, tar över efter Johan Nyhus som ordförande för trafiknämnden. Foto: SVT

Här är (S)-politikerna som tar över – mitt i turbulensen

Publicerad

När två kommunalråd lämnar sina poster är ersättarna tre till antalet. Birgitta Nesterud, Ingrid Andrea och Shahbaz Khan blir Tord Karlsson och Johan Nyhus efterträdare.

Efter skandalen på Intraservice får Tord Karlsson lämna sitt uppdrag som ordförande för nämnden. Han kommer att efterträdas av Birgitta Nesterud, vice ordförande i lokalnämnden och tidigare rektor för Agnesbergs folkhögskola.

– Det känns roligt att partiet och Ann-Sofie Hermansson har förtroende för mig, säger Birgitta Nesterud.

– Jag kommer läsa in mig på allt, och är det någonting som behöver ändras, exempelvis resepolicys, kommer jag att arbeta för det. Men det gäller även att man följer den policyn man har, naturligtvis, fortsätter hon.

Tord Karlsson avgår även som ordförande för utbildningsnämnden, en post som tas över av hans stadssekreterare Ingrid Andreae. Hon säger att det var svårt att tacka nej när Ann-Sofie Hermansson erbjöd henne uppdraget.

– Jag känner mig redo för det här uppdraget och hedrad att få frågan.

”Klart att man kan bli ansatt”

Hennes företrädare har fått hård kritik. Oppositionen har krävt Tord Karlssons avgång och Ann-Sofie Hermansson säger att han har blivit hårt ansatt personligen. Trots detta tvekade Ingrid Andreae inte länge innan hon bestämde sig för att ta över.

– Det är klart att man kan bli ansatt. Men man får försöka stå fast vid sin övertygelse och göra ett så bra jobb man kan, säger hon.

Khan tar över efter Nyhus

Shahbaz Khan ersätter Johan Nyhus som ordförande för trafiknämnden. Shahbaz Khan har tidigare varit stadssekreterare på trafikkontoret. Han beskriver det nya uppdraget som ett stort och viktigt ansvar. 

– Det jag känner för i hjärta och mage är jämlikhetsfrågorna. Alla i Göteborg ska ha möjlighet att ta sig till allt som finns i staden, från utbildningsplatser till jobb, kultur och fritid, utan att begränsas av vare sig ekonomiska förutsättningar eller funktionshinder.

Hermansson: ”Väldigt nöjd”

Med åtta månader kvar till valet försvinner två välkända ansikten från Socialdemokraterna i Göteborg. Johan Nyhus har varit kommunalråd i 13 år. Ann-Sofie Hermansson menar att partiet behöver personer i valrörelsen som kommer att sitta kvar även efter valet.

– Nu går vi in i en valrörelse, och inför detta väljer vi att omforma laget. Jag är väldigt nöjd ned den nya uppställningen. De kommer att göra väldigt mycket bra inför och efter valet.

Exakt när de tre ersättarna kommer att tillträda är ännu inte bestämt.

– Det är ett pussel som ska läggas, men allt kommer troligen att vara på plats i april. Förhoppningsvis tidigare, säger Ann-Sofie Hermansson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Intraservice

Mer i ämnet