”Vi har sett en assymetrisk spridning i Västra Götaland ända sedan pandemin började här”, säger Peter Ulleryd, ställföreträdande smittskyddsläkare. Foto: SVT Grafik och Västra Götalandsregionen

Här har smittspridningen i Västra Götaland ökat mest

Uppdaterad
Publicerad

Att smittspridningen av covid-19 ökar mest kring turistorterna är inte nödvändigtvis sant. SVT har tittat på ökningen av antalet coronafall under juli i hela VG-regionen och det finns stor variation även mellan grannkommuner.

Se grafik över ökningen av antalet fall i klippet ovan.

Töreboda är den kommun i regionen som hittills under pandemin haft flest konstaterade fall av covid-19 per 10 000 invånare. Därefter kommer Tibro, Göteborg, Borås och Partille.

Coronaviruset i Västsverige

SVT Väst har nu tittat på Smittskyddets veckorapporter för att se var smittspridningen har ökat under juli, eller närmare bestämt förändringen som skett sedan slutet av vecka 26 (28 juni) fram till slutet av vecka 31 (2 augusti).

Störst ökning i Sotenäs

De sex kommuner där antalet fall sett till antal invånare har ökat mest ligger antingen i Fyrbodal, eller längs med kusten. Störst ökning under de fem veckorna i juli har skett i Sotenäs kommun, därefter Dals-Ed, Vänersborg, Bengtsfors, Färgelanda och Lysekil.

Men de regionala variationerna är stora.

– Vi har sett en assymetrisk spridning i Västra Götaland ända sedan pandemin började här, och det är inte omöjligt att det fortsätter, säger Peter Ulleryd, ställföreträdande smittskyddsläkare.

Samtidigt är det viktigt att inte dra för stora växlar på den nedbrutna statistiken menar Peter Ulleryd.

I klippet ovan berättar Peter Ulleryd om klusterspridning och hur man ska agera om man har symtom av covid-19.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet