Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanne Eriksson och Sofia Ljunggren visar hur klädinscanningsstationen fungerar. Foto: SVT/Lisa Johansson

Här ska 30 000 plagg scannas av AI

Publicerad

Klädscannande robotar kan vara en viktig del om storskalig återvinning av kläder ska bli möjlig. 

– Den databasen vi ska göra är världsunik, säger Susanne Eriksson, projektledare. 

70 000 ton kläder slängs varje år i Sverige. 2025 införs nya lagar inom EU som säger att de i stället måste återvinnas. För att det ska fungera måste klädsorteringskedjan bli smartare enligt Susanne Eriksson, projektledare på Wargön Innovation. 

– På många håll arbetar man på samma sätt som man gjorde på 1920-talet – det är enbart manuell sortering. 

Inlärning i två år 

Wargön Innovation i Vänersborg är den enda forskningsanläggningen av sitt slag i Norden där man testar olika tekniker för att möjliggöra storskalig återvinning och förlängt liv av kläder.

Senast ut är AI. Inom loppet av två år ska 30 000 plagg ha scannats in och en första databas över secondhand-plagg är därmed upprättad.

– Den kommer vara öppen för att vilken aktör som helst ska kunna använda den för att göra sina egna verktyg från den, för vi vill ju att så många som möjligt ska kunna använda AI, säger Susanne Eriksson.

I projektet ”AI för cirkulärt mode” med intelligent sortering och värdering av second hand samverkar innovationsmiljön Wargön Innovation med forskningsinstitutet RISE, Sharetex (textilåtervinning) och second hand-branschen genom Myrorna, Röda Korset, Björkå Frihet och Texaid (Schweiz).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.