Det finns stora regionala skillnader mellan hur många hemtjänstanställda de äldre träffar. Foto: SVT

Här träffar de äldre flest hemtjänstanställda

Publicerad

Hur många hemtjänstanställda som knackar på hos de äldre varierar stort i landet. I Essunga ligger snittet på 24 personer under två veckors tid, vilket är högst i landet. Det visar ny statistik från Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada) sammanställd av Nyhetsbyrån Siren.

– Det skapar en stor stress, inte bara för de äldre, utan också för personalen, säger Magdalena Elmersjö, lektor i socialt arbete på Södertörns högskola, till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt Magdalena Elmersjö är det väl känt att omsorgsrelationen mellan de äldre och personalen är mycket viktig för en god omsorgskvalitet.

– Det är där personalen lär känna den äldres behov och önskemål, och kan följa förändringar i behoven, säger hon.

I Götene är snittet hälften

Statistiken från Kolada bygger på kommunernas egna mätningar av hur många hemtjänstpersonal som besöker äldre, från 65 år och uppåt, som får minst två besök om dagen. För 2018 har 232 kommuner rapporterat in uppgifter till Kolada. I nio kommuner, bland annat Smedjebacken i Dalarnas län, ligger snittet på under tio personer. I Västra Götaland är det de äldre i Götene, Öckerö och Partille kommuner som träffar lägst antal hemtjänstanställda: i genomsnitt tio respektive elva under mätperioden.

I siffran ska inte trygghetslarm, matleveranser och hemsjukvård ingå. Men enligt Nyhetsbyrån Siren kan det finnas skillnader i hur kommunernas insamling och inrapportering går till.

Antal besök av olika hemtjänstanställda under två veckor

Flest

Essunga 24   

Hjo 21   

Sotenäs 20   

Bengtsfors, Lilla Edet, Tidaholm, Åmål 19   

Bollebygd, Grästorp, Mariestad, Mark, Skövde, Tibro 18

Lägst antal

Götene 10

Färgelanda, Partille, Öckerö 11   

Lidköping, Svenljunga 12

Strömstad 13

Ulricehamn 14   

Uppgifter saknas för Ale, Alingsås, Herrljunga, Karlsborg, Mölndal och Trollhättan   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.