Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör koordinatorn Emma Kardos berätta varför föreningen riktar in sig på mammor. Foto: SVT

Här träffas mammor i Hisings Backa för att stärka sitt område

Publicerad

Mammorna på Hisingen är överens: här ska det övas svenska och nätverkas tillsammans med den ideella föreningen Mamma United.

– Jag vill öva svenska för mina barn och lära känna fler föräldrar, säger mamman Nurto Ali från Brunnsbo.

Drygt åtta mammor har trotsat ett snöoväder och samlats i Brunnsbo för att ta del av dagens programpunkt om idrott och hälsa. Det är den tredje av totalt tolv träffar som ska ge mammor en ökad kunskapsbank.

– Kan vi hjälpa en mamma så känner jag att vi har gjort skillnad, för det blir som ringar på vattnet, säger Emma Kardos, koordinator på Mamma United på Hisingen.

Från Stockholm till Backa

Föreningen Mamma United finns redan i 10 kommuner i Stockholmsområdet, satsningen på Hisingen är den första i Göteborg.

Här får mammor träffa personer från flera samhällsviktiga verksamheter. Till exempel poliser som berättar om rekrytering till gäng, en barnmorska som pratar om kvinnohälsa och socialtjänsten som berättar om hur de jobbar.

– Vi får lära oss mycket, det känns spännande och viktigt att få träffa mammor från området, säger mamman Fedaa Alsawadi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunpolisen om medborgarlöftet: ”Vi har varit så frånvarande i min värld, samtidigt som det finns en otrolig informationstörst och många som behöver hjälp”. Foto: SVT

Löftet: ”Backa ska bort från listan”

I flera år har Hisings Backa funnits på polisens lista över utsatta områden på grund av problem med kriminalitet och våld i området.

I ett nytt medborgarlöfte lovar Göteborgspolisen, tillsammans med 27 andra lokala aktörer, att Hisings Backa på sikt ska bort från listan.

– Vi har bjudit hit Mamma United för att mammorna och familjerna är ju en viktig del i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet, säger Håkan Bredinge, kommunpolis på Hisingen.

I klippet ovan berättar Emma Kardos varför de riktar in sig på mammor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.