Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statyn har varit försvunnen sedan 1916. Starta klippet för att se Martin Lysell reagera på tipset från SVT:s tittare. Foto: Ella Persson/SVT

Nytt tips i jakten på den försvunna statyn Venus Capua

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på den försvunna statyn Venus Capua fortsätter. Efter SVT:s senaste inslag har en tittare hört av sig med tips på var statyn, som sågs senast för 100 år sedan, kan befinna sig.

– Det är svårt att säga, men det är ju precis samma pose, säger Martin Lysell, kommunikatör på Higab.

SVT har tidigare rapporterat om den försvunna statyn av gudinnan Venus Capua efter att Göteborgs fastighetsbolag Higab gick ut med en efterlysning.

Det sista spåret av gudinnan finns i en journalfilm från 1916 och därefter har ingen sett till statyn i Göteborg. Higab har letat efter det försvunna konstverket till och från under drygt ett år.

– Vi fick tidigare ett hett tips från Halmstad, men det har inte gett några resultat än så länge, säger Martin Lysell.

Stod vid Sahlgrenska

Under 1800-talet stod konstverket på innergården till Sahlgrenska Huset. Nu ska huset rustas upp och ambitionen är att få tillbaka statyn till dess forna plats.

– På ett sätt är det en kulturhistorisk del av den här fastigheten som det hade varit jättekul att få tillbaka hit, säger han

Tips från publiken

Originalet av Venus Capua finns i det arkeologiska museet i Neapel och den försvunna Göteborgsstatyn är en kopia. Och efter SVT:s senaste inslag har en tittare hört av sig med ett tips efter han sett en liknande staty medan han var i Tyskland. Martin Lysell säger att han upplever att de har fått positiva reaktioner efter efterlysningen.

– Jag kan tänka mig att det är något som känns lite mystiskt om vad som har hänt med den här statyn att det är nånting som triggar och gör folk nyfikna, säger Martin Lysell.

Finns det en risk att statyn är förstörd?

– Det vet vi ju inte. Det finns en risk, men om det är så, så är det ändå intressant att få reda på det eller om den forfarande finns någonstans.

I klippet lämnas tipset från SVT:s tittare över till Martin Lysell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.