Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Hayat Khan och hör hör honom berätta om varför han vill att de utan svenskt medborgarskap ska få göra värnplikt i Sverige. Foto: SVT/Sofia Netskar

Hayat Khan från Afghanistan: ”Jag vill kunna stå med svensk militär”

Publicerad

Utan svenskt medborgarskap kan man inte göra värnplikt i Sverige, därav heller inte strida för landet i ett eventuellt krig. Detta tycker Hayat Khan från Afghanistan är olyckligt.

Se Hayat Khan och hör honom berätta om varför han vill att de utan svenskt medborgarskap ska få göra värnplikt i Sverige i klippet ovan.

Hayat Khan har bott i Sverige i snart sju år, men han väntar fortfarande på ett svenskt medborgarskap. När kriget i Ukraina startade aktualiserades frågan för honom om att han skulle vilja strida för sitt nya hemland om Sverige skulle hamna i krig med något annat land.

Får inte utbildas till militär i Sverige

–  Jag har sett hur Sverige har hjälpt Ukraina, hur Sverige försöker skapa säkerhet i hela världen. Tänk om ett sådant centrum för säkerhet skulle skadas. Jag tänker att det bara inte får hända, säger Hayat Khan.

Men utan svenskt medborgarskap kan Hayat Khan inte gå en militärutbildning, och därav inte heller jobba militärt vid en eventuell invasion av Sverige.

– Svensk medborgare. Dubbla medborgarskap accepteras.

– Du ska vara 18 år eller äldre vid ansökningstillfället.

– För att bli antagen till en grundutbildning med värnplikt måste du avsluta grundutbildningen det kalenderår du fyller 45 år.

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.