Nära tre miljarder extra till försvaret i år

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga riksdagspartier är överens om att stärka det svenska försvaret med nästan 3 miljarder kronor 2022.

– Det här ska ses som en del i det arbete som ska genomföras för att komma upp till 2 procent av BNP, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) på en presskonferens.

2 miljarder kronor ska läggas på det militära försvaret och 800 miljoner på det civila. Pengarna ska bland annat gå till att finansiera försvarsmateriel, ammunition och vapensystem.

– Utfallet blir att vi kan stärka förmågan på Gotland och öka antalet anställda inom Försvarsmakten, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) under en pressträff på Försvarsdepartementet på onsdagen.

Försvaret – Val 2022

Anslaget ska även effektivisera tillgången på drivmedel och ammunition samt anskaffandet av fordon och materiel.

Förhandlingarna har enligt Peter Hultqvist varit konstruktiva och målinriktade.

– Det är en styrka att samtliga riksdagspartier har kommit överens och ställt sig bakom den här uppgörelsen, säger Peter Hultqvist.

2-procentsmålet

Försvarsmakten får även klartecken att beställa försvarsmateriel på 30,9 miljarder fram till 2030. Här kan det handla om materiel med en längre beställningstid som exempelvis luftvärnsrobotar och flera bandvagnar.

– Det här ska ses som en del i det arbete som ska genomföras för att komma upp till 2 procent av BNP, säger Peter Hultqvist.

Försvarsberedningen ska inom kort mötas igen för att samtala om när och hur 2-procentsmålet ska uppnås.

Försvarsberedningen

Försvarsberedningen är ett forum för samtal mellan regeringen och representanter för de politiska partierna i riksdagen. Målet är att nå en så bred enighet som möjligt om hur Sveriges försvars- och säkerhetspolitik ska utformas. Med utgångspunkt i bland annat försvarsberedningens rapporter utformar regeringen sina förslag till riksdagen. Försvarsberedningen består av ledamöter från de åtta riksdagspartierna, sakkunniga och experter samt ett sekretariat.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret – Val 2022

Mer i ämnet