Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Michael Malm hur man kan engagera sig utan svenskt medborgarskap. Foto: TT

Medborgarskap ett krav för att få strida: ”Handlar om rättigheter och skyldigheter”

Publicerad

Det krävs en militär utbildning och ett svenskt medborgarskap för att någon ska kunna strida för Sverige i ett eventuellt krig.

Eftersom en person som strider för sitt land kan riskera sitt liv krävs att personen har svenskt medborgarskap, och därav de rättigheter som det innebär, det menar Michael Malm från totalförsvarsavdelningen på Försvarsmakten.

– Det här är en ganska gammal idé om att rättigheter och skyldigheter ska följa varandra. Det går att spåra till 1901 när värnplikten infördes. Då sa en stor rörelse att, om vi ska ställa upp för staten får staten ställa upp för oss. Genom rösträtt till exempel, säger Michael Malm.

I klippet ovan berättar Michael Malm hur man kan engagera sig utan svenskt medborgarskap.

– Svensk medborgare. Dubbla medborgarskap accepteras.

– Du ska vara 18 år eller äldre vid ansökningstillfället.

– För att bli antagen till en grundutbildning med värnplikt måste du avsluta grundutbildningen det kalenderår du fyller 45 år.

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.