Västlänken i Göteborg. Foto: Wikipedia OppenStreetMaps Team/TT

HD: Inget prövningstillstånd för Västlänken

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen har beslutat att inte ge något prövningstillstånd för målet om Västlänken. Det skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Flera privatpersoner, bolag och föreningar hade överklagat Mark- och miljööverdomstolens tillstånd till Högsta domstolen.

Det var bland annat Föreningen Göteborgs Kultur- och Miljöarv, Byggnadsbolaget Curt Lundahl & Co AB och två bostadsrättsföreningar från HSB som ville få saken prövad.

Men nu meddelar alltså Högsta domstolen att man inte kommer ta upp frågan. I motiveringen står det att prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen eller när det finns synnerliga skäl för en prövning. Det har inte kommit fram några sådana skäl.

Enligt Trafikverket innebär det att prövningen är avslutad och att det inte finns någon väg kvar till överklagande.

– Man kan konstatera att det tillstånd som Trafikverket sökte 2016 för vattenverksamhet som är det centrala i den här prövningen, har vunnit laga kraft. Det finns inga svenska rättsinstanser som kan överpröva det. Prövningen är nu avslutad och vi sätter punkt, säger Ulf Edling, verksjurist på Trafikverket.

Kan fallet överklagas till Europadomstolen?

– Det vågar inte jag ha någon uppfattning om. Europadomstolen ingår inte i någon ordinarie besvärsgång, säger Edling.

Västlänken har ju sedan tidigare fått tillstånd att börja byggas, men nu är alltså även de juridiska bitarna utredda.

– Vi har ju fått verkställighet, så Västlänken byggs ju för fullt, säger Edling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västlänken

Mer i ämnet