Fotomontage Foto: TT

Västsvensk advokat utesluts ur Advokatsamfundet

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen har beslutat ett en advokat i Västsverige ska uteslutas ur Advokatsamfundet, efter att han vid två tillfällen handlat i strid mot de restriktioner som hans häktade klienter har meddelats.

Tidigare beslutade samfundets disciplinnämnd att utdela en varning till advokaten och att han skulle böta med den högsta straffavgiften, 50 000 kronor. Handlingarna var dock inte tillräckligt allvarliga för att han skulle uteslutas helt ur samfundet, ansågs det. Det höll dock inte Justitiekanslern med om, överklagade ärendet till Högsta domstolen som nu alltså ändrar nämndens beslut.

”Överträdelser av det slag som han hade gjort sig skyldig till riskerar, enligt Högsta domstolen, att undergräva förtroendet för advokatkåren till nackdel för frihetsberövade personer”, skriver Högsta domstolen i ett pressmeddelande.

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om advokaten som förra året fick en varning av Advokatsamfundets disciplinnämnd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.