De två terrordömda göteborgarna, Hassan Mostafa Al-Mandlawi och Al Amin Sultan. Foto: Privat

HD tar inte upp terrordomarna

Uppdaterad
Publicerad

Högsta Domstolen nekar prövningstillstånd för Al Amin Sultan och Hassan al-Mandlawi som dömts till livstids fängelse för terroristbrott av både tingsrätt och hovrätt.

– Domsluten här har enorm betydelse för hela samhället, säger rättsexpert Sven-Erik Alhem.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”, meddelar HD.

– Det är väldigt förvånande att HD i vart fall inte tog upp rättsfrågan och slår fast när ett brott ska bedömas som ett terroristbrott och inte, eftersom man har sagt att den lagstiftning som terrorlagen bygger på är ett hastverk, säger 30-åringens försvarare Hans Gaestadius.

Fallet har fått stor uppmärksamhet. Bland annat har åklagaren under rättegången visat filmsekvenser som visar hur en grupp män, delvis maskerade, mördar två män genom att skära av deras huvuden. Filmerna ska ha spelats in i staden Aleppo i Syrien under våren 2013.

– Att HD inte prövar bevisfrågan har jag större förståelse för, säger Hans Gaestadius.

Deltog aktivt i mord

30-årige Al Amin Sultan och 32-årige Hassan al-Mandlawi dömdes till livstids fängelse av tingsrätten i Göteborg i december. I mars i år fastställdes straffet av hovrätten.

Båda instanserna ansåg att de två männen, genom utpekandet och att de deltog på ett så aktivt sätt i morden, ska betraktas som gärningsmän.

– Det är naturligtvis tråkigt, det är en besvikelse. Hassan, min klient har hela tiden nekat till brott, och så är det den rättsliga frågan huruvida det ska vara ett vanligt mord alternativt ett terroristbrott det är oklart tycker jag, säger advokat Lars Salkola.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem är däremot nöjd över Högsta domstolens beslut.

– Man ska ha respekt för de dömda ska kunna pröva sina domar. Men här är bevisningen fullkomligt prövad i två instanser och det räcker. Man ska inte överanvända Högsta domstolen, säger han.

”Enorm betydelse”

Och säger också att domarna mot de båda göteborgarna är viktiga ur flera olika aspekter.

– Domsluten här har enorm betydelse för hela samhället. Dels handlar det om att svenska myndigheter inte gett upp trots att brotten inträffat utomlands, dels handlar det om att alla drabbas när vi får höra talas om sådana här hemska brott och det hade varit oerhört frustrerande att se dem gå fria.

Fakta

23 juli 2015: Två män från Göteborg, 30 och 32 år gamla, grips och häktas dagen därpå misstänkta för terroristbrott genom mord i Syrien 2013. En tredje man häktas i sin frånvaro, senare uppgifter i medier gör gällande att han dödats i strider i Syrien.

30 juli 2015: Den 32-årige misstänkte släpps på fri fot efter att rätten beslutat att hans funktionshinder gör att han inte kan försvåra utredningen.

23 november 2015: Åtal väcks i Göteborgs tingsrätt. I ett beslagtaget videomaterial syns hur två fångar får sina halsar avskurna. Två män som i videon har maskerat sig med scarf och huva har av Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, bedömts att med ”extremt stor säkerhet” vara de två åtalade.

14 december 2015: Männen döms mot sina nekanden till livstids fängelse för terroristbrott. Tingsrätten väljer att gå på åklagarens linje och döma enligt lagen om terroristbrott, snarare än brott mot folkrätten.

Straffet på livstids fängelse kritiseras av 32-åringens advokat, eftersom en skottskada i huvudet gjort att 32-åringen är funktionshindrad.

23 december 2015: Beslut om att flytta hovrättsförhandlingarna till Stockholm. Domaren i tingsrätten blev i januari chef för Hovrätten för Västra Sverige, och därmed ansågs risk för jäv finnas.

12 januari 2016: Åklagaren meddelar att ytterligare tre män identifierats i avrättningsvideon. Totalt är därmed sex svenskar från Göteborg identifierade. Tingsrätten häktar männen i deras frånvaro. Enligt uppgifter i sociala medier har de dödats i strid.

1 februari 2016: Målet skulle ha prövats i hovrätten, men förhandlingen sköts upp efter begäran från 30-åringens advokat att få mer tid att granska bildbevis.

30 mars 2016: Hovrätten fastställde tingsrättens dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.