Foto: TT/SVT

Härbärget Kastanjen i Borås stänger utan alternativ

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon stänger natthärbärget Kastanjen, i Borås, för säsongen och öppnar först i oktober. Omänskligt, anser kritikerna. Nu pågår en utredning om härbärget borde vara öppet året om.

– Behovet finns ju året runt, man är ju inte hemlös bara på vinterhalvåret, säger säger Sami Rikkonen, som arbetar som habiliteringspersonal på boendet. En annan ur personalen som är på plats håller med.

Inatt kan akut hemlösa sova på det kommunala härberget Kastanjen. Men imorgon måste de hitta andra alternativ, på egen hand. Härbärget stänger för säsongen, precis som föregående år, och öppnar inte förrän i oktober. Och vart människorna tar vägen, är det ingen som vet.

– En del får kanske sova ute hela sommaren. Och det är inte humant, då får man inte den tryggheten som är här, tak över huvudet och låst om nätterna.

Öppettiderna diskuteras

Så här ser situationen ut i dag, men i framtiden kan det bli aktuellt att ha härberget öppet året om. Inom individ- och familjeomsorgsnämnden ses nu behovet över och till sommaren ska det ha resulterat i en färdig rapport. Flera politiker har avböjt intervjuer med hänsyn till att det är en pågående utredning, men ledamoten Christina Ramsälv Waldenström (MP) tycker att det är viktigt att frågan lyfts.

– Det borde vara öppet året om. Vi tycker att det är rimligt att man även under sommarhalvåret har någonstans att sova under natten, säger Waldenström (MP).

Hon får medhåll från Mattias Danielsson (C), som också utreder natthärbärget.

– Vi är inne på samma linje. Min ambition är att vi ska få till det så snart som möjligt. Och även höja standarden i lokalerna. 

Varför utreds det här just nu?

– Vi har en ny nämnd och det kom in som ett uppdrag i budgeten. Bland annat har vi från Miljöpartiet drivit det här. Ingen i vår kommun borde få sova ute, en endaste natt, säger Waldenström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.