Vera Sandberg, första kvinnan i Sverige av avlägga ingenjörsexamen har förevigats som staty på Chalmersområdet, där hon också studerade. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Historisk kvinnlig ingenjör – Göteborgs senaste staty

Publicerad

För drygt 100 år sedan, 1917, blev Vera Sandberg den första kvinnan i Sverige att ta en ingenjörsexamen. Nu har hon hedrats med en staty på Chalmers i Göteborg.

”Vi tycker att den första kvinnan i Sverige som blev ingenjör förtjänar att uppmärksammas. Vera Sandberg är en förebild för alla, ett gott exempel på en person som vågar utmana det som betraktas som normalt och som är beredd att gå före och följa sitt intresse”, säger Chalmers rektor Stefan Bengtsson i ett pressmeddelande.

Uppvuxen i Blekinge

Sandberg, som växte upp i Blekinge, började på Chalmers kemiutbildning 1914. Efter sin examen jobbade hon på bland annat Skandinaviska Raffinaderiet i Partille, Oljefabriken i Karlshamn, Helsingborgs Gummifabrik och Sieverts kabelverk i Sundbyberg.

”Vid den tiden hade Chalmers cirka 500 studenter och Vera var den enda kvinnan. I dag är cirka en tredjedel av Chalmers studenter kvinnor. Vi har kommit en bra bit på väg, men arbete kvarstår innan vi är framme”, säger Stefan Bengtsson.

Avtäckningen av Vera Sandberg-statyn på Chalmers lockade en glad publik i solen under torsdagseftermiddagen. Foto: Adam Ihse / TT

Verket är en bronsstaty med ljussättning och rörliga delar som visar Vera Sandbergs arbete i laboratoriet på Chalmers.

Vera Sandberg

Visa

Ingenjör, kemist, pionjär som kvinnlig student på Chalmers

Vera Sandberg var den första kvinnan att utbildas till ingenjör vid Chalmers i Göteborg. För detta blev hon uppmärksammad i samtiden men också av eftervärlden.

Vera Sandberg föddes 1895 på en gård i småländska Ljungby. Fadern dog när hon var nio år och hon kom att växa upp med sin mor, som var fosterdotter till patron vid Långasjönäs pappersbruk, norr om Karlshamn. Efter morfaderns död tog modern över driften av bruket.

Vera Sandberg gick 1905–1912 vid Karlshamns elementarläroverk för flickor, varefter hon under ett år studerade vid Sävsjö praktiska skolas avdelning för inträdessökande till statens tekniska skolor. Sedan hon klarat sig väl i inträdesprövningarna började hon hösten 1914 som 19-åring vid Chalmers, i fackskolan för kemi och kemisk teknologi.

Vera Sandberg var en pionjär i sin egenskap av kvinnlig ingenjör. Vid Chalmers har teknologspexet Vera och annat uppkallats efter henne, liksom Vera Sandbergs allé i Göteborg och Vera Sandbergs gata i Ljungby.

Källa: Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer