Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Historisk rättegång mot misstänkt barnvåldtäktsman Foto: SVT/PolisenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Historisk rättegång mot misstänkt barnvåldtäktsman

Uppdaterad
Publicerad
Idag inleddes rättegången mot den 58-årige man som misstänks för den brutala våldtäkten mot en då åttaårig flicka i Billdal i södra Göteborg. Mannen greps 24 år efter våldtäkten med hjälp av ny dna-teknik. Resultaten från dna-proven talar extremt starkt för att det är mannens dna som hittats på brottsplatsen, enligt Nationellt forensiskt centrum.

Det var i september 1994 som en flicka på väg hem från skolan drogs in i en skogsdunge i Billdal som ligger mellan Kungsbacka och Göteborg. Där misshandlades hon svårt och våldtogs.

I förra veckan åtalades en man som fram till nyligen aldrig förekommit i utredningen. Han hittades efter en lagändring som gav polisen möjlighet att använda så kallad familjesökning i dna-registret.

Man fick i registret träff på en släkting till 58-åringen, vars dna liknande mannens. När han själv kallades till topsning gick han istället under jorden.

Extremt starkt resultat

På eftermiddagen hördes en forensisk genersalist från Nationellt forensiskt centrum (NFC) som berättade om dna-bevisning och hur den har utvecklats genom åren.

Enligt NFC bedöms resultaten från dna-spåren på brottsplatsen och dna-profilen från den misstänkta gärningsmannen vara extremt starka.

I sin bedömning skriver NFC:”Resultaten talar extremt starkt för att del av dna:t kommer från den misstänkte (Grad +4)”. Gradskalan +4 är den högsta skalan i NFC:S utlåtandeskala  och betyder att det bedöms vara extremt stor sannolikhet att dna:t kommer från just den aktuella personen än att den kommer från någon annan.

Utredningen har fortgått

Han greps två veckor senare och då blev det en ”perfekt matchning”. Det var enligt åklagaren mannens sperma som hade hittats på den tröja som flickan hade på sig under överfallet.

Flickan slogs så hårt i huvudet att hon fick en fraktur i skallbenet och hon vårdades flera dagar på sjukhus.

En enorm polisutredning har pågått sedan dess. Under måndagen startar alltså rättegången, som är historisk i sitt slag.

Mannen nekar till brottet. I förhör skyller han bland annat på dåligt minne.

– Mitt minne är väldigt svagt och jag har inget minne av en sådan här händelse, säger han i förhör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer