Bertil Nilsson är tredje generationens fiskhandlare på Frölunda Torg. På grund av bland annat alltför hög hyra tvingas han nu stänga efter 40 år. Foto: SVT

Fiskhandlarens sorg: Tvingas stänga efter 40 år på torget

Uppdaterad
Publicerad

Handlare på Frölunda torg kritiserar nu ledningen för köpcentrat. Hyrorna är alltför höga och små butiker slås ut, anser handlarna. I 40 år har familjeföretaget Feskarbröderna funnits på torget men på lördag tvingas de stänga.

– Det känns jättejobbigt, säger delägaren Bertil Nilsson.

Hör fiskhandlarens sorg och kritik i klippet ovan.

På Frölunda torg har handlare under lång tid klagat över höga hyror. Under coronakrisen har hyrorna blivit än mer avgörande för handlarnas överlevnad.

Coronaviruset i Västsverige

Ett tiotal butiker står just nu tomma på torget och på lördag kommer även Feskarbröderna att tvingas slå igen – efter 40 år på torget.

– Det känns jättejobbigt att behöva stänga efter fyrtio år. Det är tredje generationen, säger delägaren Bertil Nilsson.

Fiskhandlaren: ”Vill vara kvar”

Han har även en annan fiskhandel i köpcentret Nordstan i centrala Göteborg. Där är omsättningen helt annorlunda och klarar coronakrisen. Men förhandlingarna med centrumledningen för Frölunda torg, Skandia Fastigheter, har inte gått vägen.

-  Vi har försökt få en hyra som är vettig för vår bransch, men vi har misslyckats med det, säger Bertil Nilsson.

Han tycker att Skandia Fastigheter måste tänka om vad gäller hur de behandlar handlare på Frölunda Torg.

– De borde kunna möta sina hyresgäster på ett annat sätt, för vi vill vara kvar på torget, säger han.

Flera handlare har svårt

SVT Nyheter Väst har pratat med flera småföretagare på torget, som alla delar bilden att det är alltför höga hyror. Ett tiotal butiksytor är just nu stängda.

Malin Svanström har en klädbutik ihop med sin mamma sedan tio år. Butiken har haft ett tapp på närmare 70 procent under krisen. Hon hoppas på en hyreslättnad.

– Vår rädsla är ju också att även om vi klarar oss igenom det här så kommer det vara för många lokaler som faktiskt står tomma. Och det är ju ingenting som är bra för oss, även om vi finns kvar, säger hon.

Håller inte med

Centrumledningen avfärdar kritiken och menar att de gör allt de kan och värnar särskilt de små butikerna. Hör hur centrum centrumledningen resonerar i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet