Polisen undersöker platsen där 12-åringen knivhöggs till döds. Foto: SVT

Högg ihjäl 12-åring på skola – frias från mordmisstankar

Uppdaterad
Publicerad

I dag föll domen efter bevistalan i Göteborgs tingsrätt om en dödlig knivskärning på en skola i Kortedala i Göteborg. Tingsrätten finner att 14-åringen visserligen knivhögg 12-åringen, men att detta skedde i en nödvärnssituation. Den misstänkte har hela tiden nekat till mord.

Det var på eftermiddagen den 30 mars som polis larmades till en skola i Kortedala, sedan en pojke knivhuggits i halsen och höll på att förblöda. Trots intensiva räddningsinsatser redan på skolgården avled pojken på sjukhus två dagar senare.

Rån föregick mordet

Efter vittnesuppgifter greps snart en misstänkt 14-åring (då 13 år) i sin bostad. Enligt hans advokat ska offret tillsammans med ett mindre sällskap ha rånat och förnedrat den misstänkte före knivskärningen.

Eftersom den misstänkte var under femton år, den så kallade straffmyndighetsåldern, kunde han inte dömas till något straff. Vanligast är då att socialtjänsten får ta över ärendet på ett tidigt stadium. Men i det här fallet ville socialtjänsten i östra Göteborg att det skulle ske en prövning i domstol. Det ansågs viktigt att få skuldfrågan ordentligt utredd, i synnerhet som pojken länge nekat till att ha med knivskärningen att göra.

Som en rättegång

Därför väckte kammaråklagare Mats Ihlbom en så kallad bevistalan. En sådan är jämförbar med en vanlig rättegång i tingsrätten, skillnaden är egentligen bara att något straff inte utdöms.

Misstankarna gällde i första hand mord, i andra hand hand synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Åklagaren hade en till synes gedigen teknisk bevisning samt vittnesuppgifter att luta sig mot.

Men Göteborgs tingsrätt kommer alltså fram till att 14-åringen visserligen knivhögg 12-åringen, men att detta skedde i en nödvärnssituation. Domstolen konstaterar vidare att det dödliga knivhugget var uppenbart oförsvarligt, och att 14-åringen använt mer våld än vad som är tillåtet enligt bestämmelserna om nödvärn. Men att det enligt bestämmelsen om nödvärnsexcess kan vara ursäktligt om omständigheterna gjort att 14-åringen svårligen kunnat besinna sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.