De två männen struntade i att dörrarna stängts och att bälteslampan lyste. De stod kvar i mittgången och högläste växelvis. Foto: SVT

Miljöaktivister högläste växelvis på flygplan på Landvetter – två åtalas

Uppdaterad
Publicerad

I somras hindrade två personer som var del av en grupp miljöaktivister ett plan från att lyfta från Landvetter. Nu åtalas de för brott mot luftfartslagen.

SAS-planet som skulle åka till Stockholm från Landvetter den 30:e juni i år blev försenat. Detta eftersom två personer på flyget vägrade att sätta sig ner – trots att bälteslampan var tänd och dörrarna stängda.

Högläste växelvis

Istället stod de kvar i mittgången och högläste växelvis förberedda texter under ungefär fem minuter. Detta var en del av en demonstration mot flygindustrin och dess påverkan på klimatet.

Flygbolaget stämmer aktivisterna

De två som trotsade uppmaningarna om att sätta var två män, en i 40-årsåldern och en i 70-årsåldern. De fick till slut föras bort från planet av vakter och följde med utan protester.

Nu åtalas de båda männen vid Göteborgs tingsrätt för brott mot luftfartslagen.

I klippet ser du hur det såg ut på Landvetter flygplats dagen då manifestationen ägde rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.