Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg uppmanar alla som inte vaccinerat sig att göra det. Foto: SVT/TT

Ny rekordnotering – över 27 000 nya fall av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

27 044 bekräftade fall av covid-19 under första veckan 2022 i Västra Götaland. Det är den högsta noteringen under en enskild vecka hittills under pandemin.

Det är en kraftig ökning jämfört med veckan innan då det var 7 886 bekräftade fall.

– Vi ser nu en mycket snabb smittspridning i hela regionen och i alla åldersgrupper. Har du inte vaccinerat dig så gör det. Ta den tredje dosen så snart du kan, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, vid Smittskydd Västra Götaland.

Ökad provtagningskapacitet

Trycket på provtagning har varit rekordhögt under vecka 1, då utfördes 93 417 tester. Det att jämföra med förra toppnoteringen som var i veckan innan påsk 2021, med 66 000 tester. Det stora trycket har inneburit längre svarstider och till viss del brist på provtagningskit.

– Vi arbetar hårt för att avhjälpa bristen på provtagningskit och förkorta svarstiderna. Berörda arbetar dygnet runt, varje dag, med att analysera, tillverka och packa kit. Vår förhoppning är att läget kommer att ha förbättrats mot slutet av veckan, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

Ivapatienter

Den 10 januari var det totalt 227 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav nio på intensivvårdsavdelning (Iva) på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

– Vården är hårt ansträngd, mycket på grund av sjukfrånvaro. Men siffrorna över antalet inneliggande visar att vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom i covid-19. Vaccinera dig om du inte redan gjort det, säger Jan Kilhamn.

Nya restriktioner

Folkhälsomyndigheten och regeringen presenterade under måndagen nya rekommendationer, bland annat införs maxantal på restauranger, vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

– Min uppmaning är att alla gör sitt yttersta för att följa de nya nationella rekommendationerna, säger Thomas Wahlberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet