Nu kan alla vuxna i Västra Götaland boka tredje vaccindosen

Uppdaterad
Publicerad

Alla över 18 år kan nu boka tid för en tredje vaccination mot covid-19. Men i praktiken kommer det att dröja innan de yngsta i gruppen får sin spruta, eftersom det ska ha gått ett halvår sedan den andra dosen.

På Västra Götalandsregionen har man förberett sig på en kraftig anstormning den här måndagsmorgonen, då alla över 18 år kan boka in sig för en tredje vaccinationsdos.

– Vi har definitivt bunkrat upp så långt vi har kunnat, säger Thomas Schulz Room, presstalesperson hos Västra Götalandsregionen.

Coronaviruset i Västsverige

På måndagseftermiddagen kunde man konstatera att det varit ett ökat antal besök på samlingssidan men att det fortfarande finns gott om både bokningsbara tider och drop-in fördelat i regionen.

Ett halvår

Precis som innan åldersgränsen sänktes ska det ha gått sex månader mellan dos två och dos tre.

– Så det kan vara så att i det yngre spannet, ner mot arton år, får ge sig till tåls lite till, säger Thomas Schulz Room.

Även om det finns gott om vaccin är testningsresurserna ytterst begränsade nu, på grund av den snabba smittspridningen som fått många krassliga att efterfråga PCR-test.

– Det har fått till följd att våra provtagningskit har tagit slut och vi letar efter andra leverantörer. De vi hade hann inte producera i den mängd vi behövde. Men vi hoppas att det ska rätta till sig under veckan redan, säger Thomas Schulz Room.

Hinner inte med

Ett annat problem, som SVT Nyheter Väst tidigare rapporterat om, är att laboratorierna som ska analysera proverna inte har hunnit med.

– Vi flyger prover till Tyskland över dagen för att laboratorierresurserna är så ansträngda i Sverige. Så vad gäller provtagning och labbjobb är situationen väldigt ansträngd, säger Thomas Schulz Room.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet