Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hit men inte längre – så högt kan Anne-Li lyfta armen. Sedan gör det för ont. Starta klippet för att se henne försöka få besked om sin operation. Foto: Richard Veldre/SVT

Anne-Li har väntat i två år på ny axelprotes: ”Hoppar ur led hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022

Anne-Li Roslin Olsson som bor i Frändefors i Vänersborgs kommun har väntat i två år på en ny axelled, men har haft värk i tio år. Hade hon bott i Halland hade hon sannolikt inte behövt vänta lika länge. Där är köerna till specialistvården nästan obefintliga. 2020 var det 43 procent av patienterna i Västra Götaland som liksom Ann-Li väntat för länge.

I klippet ovan kan du höra vad Anne-Li Roslin Olsson vill säga till politikerna. 

Det började med nyckelbensartros och inklämning av en nerv för tolv år sedan och ända sedan dess har Anne-Li Roslin Olsson levt med problemen. År 2019 fick hon en axelprotes på grund av artrosen, då kom hon till Halmstad med hjälp av vårdgarantin. 

– Det gick ganska direkt att förstå att något inte fungerade, den hoppar ur led hela tiden. Men då kunde de inte hjälpa mig, för jag behöver en omvänd protes. 

Anne-Li Roslin Olsson är inte den enda i Västra Götaland som väntar. Officiell statistik för 2020 att 43 procent i kön väntat i 90 dagar eller mer på en operation eller en åtgärd i specialistvården. Enligt vårdgarantin ska man få hjälp inom 90 dagar.  

Stora skillnader – grannlänet bäst i Sverige 

Västra Götaland låg 2020 på plats 12 av Sveriges 21 regioner när det kommer till att väntetider på specialistvård. 57,2 procent fick hjälp inom vårdgarantins 90 dagar. Det kan jämföras med grannlänet i söder: Halland. Där fick 88,5 procent specialistvård inom 90 dagar. En siffra som legat relativt still sedan 2011. Anne-Li Roslin Olsson har erfarenhet av den halländska vården. När hon fick sin axelled första gången gjordes operationen i Halland och då var väntan inte alls lika lång.   

– Att det ska spela roll var man bor är helt tokigt. 

Fick tid till slut

Någon vecka efter SVT:s besök får Anne-Li besked om att hon fått en tid för operation den första april.

– Det känns fantastiskt. Men det är en reservtid så det kan ställas in, säger hon.

Hör politikernas svar:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Du kan se när SVT visar klippet med Anne-Li som väntat i två år på operation för regionens högsta sjukvårdspolitiker Johnny Magnusson (M) ovan. Foto: Magnus Dennert/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet