Ett utdrag ur reportens samtal med blocketbedragaren.

Hör den misstänkta lägenhetsbedragaren

Uppdaterad
Publicerad

Så här låter ett samtal med en misstänkt Blocketbedragare.

I vår granskning av Blocketbluffare är det flera som namngett misstänkta bedragare och skickat med telefonnummer.

Vi kommer inte att namnge bedragare, på SVT är vi generellt försiktiga med att publicera identiteten på brottslingar.

Blocketbluffarna

Många mejlar – du är utvald

Men vi vill kartlägga bluffarna, komma i kontakt med dem och ställa frågor. Därför ringde vi upp ”Filip” som påstår att han har en lägenhet i centrala Göteborg att hyra ut.

Kopian på mejlet som vi tagit del av är ett typiskt bluffmejl; Personen jobbar på annan ort, kräver förskottsbetalning och vill hyra ut till just dig, trots att det är så många som söker.

Lägenhetens adress är oftas attraktiv och när du svarar att du är intresserad får du bilder inifrån en lägenhet och ett telefonnummer till ”uthyraren”.

Reporter Sofia Nordén ringer

Jag ringer honom på skyddat nummer, misstänkta bedragare svarar oftast inte på skyddat nummer, inte de två jag talat med tidigare i alla fall. Men när jag mejlar och säger att jag ringer från jobbet svarar han.

– Ja, hallå?

”Filip” är detaljrik och trevlig men blir irriterad vid för många frågor.

– Det är min lägenhet som jag vill hyra ut. Du ska inte köpa, utan hyra i andra hand, säger han.

Jag hinner aldrig berätta att jag granskar Blocketbluffare eller att jag är journalist, han är inte intresserad av att prata efter att jag berättar att hans mejl är skumt. Han blir irriterad och slänger på luren.

– Du får inte fråga en sak, hejdå!

När jag ringer tillbaka svarar han inte mer, och han svarar inte heller på mejl när jag ber honom förklara det han håller på med.

Hela samtalet kan du lyssna på i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blocketbluffarna

Mer i ämnet