Här berättar Rozalina Juomaa om hur det är att få fira sitt svenska medborgarskap. Foto: SVT

Hör Rozalina berätta om sitt medborgarskap

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara Sveriges nationaldag i dag, utan också dagen då många firar att de fått svenskt medborgarskap. I år har det blivit rekordmånga nya göteborgare, nämligen 4903 personer, och Rozalina Juomaa från Libanon är en av dem.

Göteborg stads årliga medborgarskapsceremoni hölls i Slottsskogen i dag, för 12:e året i rad. Rekordmånga nya göteborgare, 4903 personer från 140 länder, hade fått inbjudan till ceremonin.

De nya svenska medborgarna kommer från bland annat Somalia, Syrien, Iran, Irak och Turkiet, och det var många av dem som sökte sig till Slottsskogen i dag för att under högtidliga former fira sitt svenska medborgarskap.

Underhållning och dans

Vid stora dammen i Slottskogen bjöds det på fika, musikalisk underhållning och dans.

Rozalina Juomaa, som kommer från Libanon, sitter på en filt i gräset framför scenen tillsammans med sin man och två barn, och hon känner sig glad över sitt svenska medborgarskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.