Foto: SVT

Hulthén: Oklart hur nej ska hanteras

Uppdaterad
Publicerad

Anneli Hulthén säger att det är upp till fullmäktige och riksdagen att nu ta ställning till trängselskatten.

”Angående trängselskatteomröstningen så äger vi inte den frågan, och det har vi varit tydliga med under hela valrörelsen”, uppger kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Anneli Hultén (S), i en skriftlig kommentar.

”Det är oklart hur ett nej ska hanteras. Det är riksdagen som äger frågan. Innan frågan skickas till riksdagen ska frågan hanteras av fullmäktige.”

Trängselskatt Göteborg

Frågan ska enligt Anneli Hulthén behandlas i kommunfullmäktige i oktober.

Att väljarna i Göteborg klart sade nej till trängselskatten överraskade Kia Andreasson, miljöpartistiskt kommunalråd och en av de politiker som arbetat för det västsvenska paketet där trängselskatten ingår.

– Jag trodde det skulle bli jämnt, erkände Andreasson på måndagsmorgonen.

Hon vad då på väg till stadshuset för att i första hand möta sin egen partigrupp och diskutera den nya situationen.

Miljöpartiet var ett av de partier som var negativt till att det blev en folkomröstning om trängselskatten men kan nu få följa dess resultat, även om det formellt sett enbart är rådgivande.

Andreasson talar om respekt för väljarnas synpunkter men är också orolig för att andra delar av det västsvenska paketet nu ska försvinna.

Att nejsidan blev så stark tror hon beror bland annat på den kampanj som GT/Expressen drev.

– Det är svårt att konkurrera med en tidning, konstaterar hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trängselskatt Göteborg

Mer i ämnet