Hemmet är ett HVB-hem för ensamkommande barn och ungdomar. Foto: TT

HVB-hemmet: ”Vi blev överraskade”

Uppdaterad
Publicerad

Måndagens knivattack på ett hem för ensamkommande barn kom som en överraskning för företaget HVB Living som driver boendet.

– Vi är väldigt tagna på sängen av det här. Vi har inte haft något sånt här bråk tidigare. Inte heller känt oro, även om vi vet att sånt här kan hända, säger Staffan Alexandersson på HVB Living Nordic AB.

Gårdagen präglades av krissamtal, både med anhöriga till kvinnan som dog och med personal och ungdomar på boendet. Även idag fortsätter krisarbetet. Samtidigt håller polisen nya förhör med den misstänkte gärningsmannen och vittnen.

– Efter polisens rapport ska vi sätta oss ner och fundera över om vi kunde gjort något annorlunda.

Arbetade ensam

Vad som föranledde attacken är fortfarande oklart även om polisen nu säger sig ha ”ett embryo till ett motiv”.

Enligt polisen var den 22-åriga kvinnan ensam personal på boendet när hon blev attackerad. Staffan Alexandersson medger att det förekommer ensamarbete.

– Det kan vara möjligt, men våra scheman är ju godkända av Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Ibland kan det innebära att man är själv.

Samtidigt har det funnits klagomål. I december 2014 anmäldes boendet till Inspektionen för vård och omsorg för brister i bemanningen. Klagomålet togs upp först tio månader senare, i samband med att myndigheten ändå skulle göra tillsyn på boende. Vid det oanmälda besöket på boendet i Mölndal konstaterade man att det inte fanns något att anmärka på, och ärendet lades ner.

Men är det lämpligt att man jobbar ensam?

– Vi har de anställda som krävs av oss. Men vi har alla anledning att fundera och gå igenom detta noggrant, säger Staffan Alexandersson.

Kräver högskoleutbildning

HVB Living Nordic AB bildades 2013 och har sitt huvudkontor i Göteborg. Totalt driver man fyra HVB-hem i Västsverige. Enligt Staffan Alexandersson har personalen på boendena antingen socialpedagogutbildning eller socionomutbildning. Företaget har också en introduktionsutbildning för ny personal.

Fortfarande på tisdagen var boendet där attacken skedde avspärrat. Barnen bor tills vidare på ett annat boende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.